Районна прокуратура-Стара Загора обвини и задържа мъж за управление на автомобил без книжка, след употреба на наркотици и оказана съпротива при задържане

29 Февруари 2024 г.

Районна прокуратура-Стара Загора повдигна три обвинения на С.М., на 41 г. Първото е за това, че на 07.02.2024 г. в с. Братя Даскалови, обл.Стара Загора, е управлявал лек автомобил след употреба на наркотични вещества – метамфетамин, установено по надлежния ред с техническо средство – престъпление по чл.343б ал.3 от Наказателния кодекс. Второто е за това, че на същата дата и място е управлявал лек автомобил, без да притежава свидетелство за управление, в едногодишния срок от наказването му по административен ред-престъпление по чл.343в, ал.2 от Наказателния кодекс. Третото е за това, че на 07.02.2024 г. в гр.Чирпан, обл.Стара Загора, е извършил действия, с които противозаконно се пречи на орган на властта-полицейски служители на РУ-Чирпан да изпълнят задълженията си – престъпление по чл.270 ал.1 от Наказателния кодекс.

На 07.02.2024 г., около 1,50 часа  С.М. без шофьорска книжка предприел управление на чужд автомобил в гр.Чирпан. Полицейски служители подали знак за спиране, но водачът предприел бягство, като неколкократно създал предпоставка за настъпване на пътнотранспортно произшествие . В централната част на с. Братя Даскалови спрял и след проверка и тестване с техническо средство било установено, че е неправоспособен и е употребил наркотично вещество. С.М. е осъждан за престъпления против транспорта на ефективно наказание лишаване от свобода. С постановление на наблюдаващия прокурор С.М. е задържан за срок до 72 часа. Предстои Районна прокуратура-Стара Загора да внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемия.