Окръжна прокуратура - Хасково внесе искане в съда за задържане на турски гражданин за опит за контрабанда на кокаин и управление на камион след употреба на наркотици

16 Февруари 2024 г.

Днес, 16 февруари 2024 г., Окръжна прокуратура-Хасково внесе искане в съда за определяне на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо А.Б., на 47 г., за това, че на 14.02.2024 г. на Митнически пункт „Капитан Андреево“, общ.Свиленград, обл.Х асково, с товарен автомобил с чужда регистрация, без надлежно разрешително, е направил опит да пренесе през границата на страната от България в Турция високорисково наркотични вещества - кокаин, с общо брутно тегло 2160 грама, на обща стойност 524 880 лв., съгласно ПМС № 23/1998 г. за определяне на цени на наркотичните вещества за нуждите на съдопроизводството, като деянието е останало недовършено по независещи от него причини  - престъпление по чл.242, ал.2, вр. чл.18, ал.1 от Наказателния кодекс.

А.Б. е обвинен и за това, че на 14.02.2024 г. на Митнически пункт „Капитан Андреево“, общ. Свиленград, обл. Хасково, управлявал моторно превозно средство след употреба на наркотично вещество - кокаин, установено по надлежен ред с техническо средство “Drager Drug Test“ - престъпление по  чл. 343б, ал.3 от Наказателния кодекс.

На 14.02.2024 г. на ГКПП "Капитан Андреево" при опит да напусне страната ни към Република Турция е бил отклонен за щателна митническа проверка товарен автомобил с чужда регистрация, управляван от 47-годишния турски гражданин А.Б. При проверката на шофьорската кабина в две раници и яке, митническите служители са открили общо четири пакета, съдържащи бяло прахообразно вещество с общо бруто тегло 2160 грама. При извършения полеви наркотест веществото реагирало на кокаин. След установяването на укрития наркотик водачът- турския гражданин А.Б. е бил тестван за употреба на такова вещество, като техническо средство “Drager Drug Test“ е отчело положителен резултат за употреба на кокаин.

По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ полицай при РУ – МВР - Свиленград.

С постановление на наблюдаващия прокурор при ОП – Хасково водачът на товарния автомобил А.Б. е бил задържан за срок до 72 часа и спрямо него е внесено искане в ОС – Хасково за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Окръжна прокуратура-Хасково счита, че от събраните до момента по досъдебното производство доказателства може да се направи обосновано предположение, че обвиняемият е извършил престъпленията, за които му е повдигнато обвинение, като наред с посоченото се налага и категоричен извод, че съществува и реална опасност А.Б. да се укрие или да извърши друго престъпление.

Окръжен съд-Хасково ще заседава днес по искането на прокуратурата.