И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов представи Светлана Митова, избрана за и.ф. административен ръководител на СРП

15 Февруари 2024 г.

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов представи пред прокурорите от Софийска районна прокуратура (СРП) Светлана Митова от Върховна прокуратура, която с решение на Висшия прокурорски съвет от 15.02.2024 г. бе избрана за изпълняващ функциите административен ръководител на СРП.

„Необходимо е ново начало. Убеден съм, че в Районната прокуратура в София има огромен брой достойни магистрати, всеки от които е в състояние да изпълнява безупречно своите задължения. Обществото няма да търпи досегашните практики, които са върлували тук“, заяви главният прокурор Борислав Сарафов. Той подчерта, че Светлана Митова има всички необходими професионални и нравствени качества да се справи с нелеката задача да се възстанови доверието в СРП. 

Пред прокурорите от СРП Светлана Митова заяви, че приоритет за нея е да „изгради стройна и добре работеща прокуратура, в която се работи със самочувствие и с доверие в обществото“. Прокурор Митова очаква прокурорите в СРП да се водят от принципите на почтеност, честност и професионализъм и с работата си всички заедно да изправят на крака най-голямата прокуратура в страната. „Тя има лоши обективни показатели, защото е прокуратурата с най-малък брой обвинителни актове на човек в цялата система на районните прокуратури. Да дадем  вяра на обществото, че в България има правосъдие“, каза Светлана Митова. 

И.ф. административен ръководител на СРП прокурор Светлана Митова има над 26 години юридически стаж и е преминала през цялата йерархия в прокуратурата – от младши прокурор, през прокурор в РП, административен ръководител на РП, прокурор в окръжна и апелативна прокуратура. От 2020 г. Светлана Митова бе прокурор във Върховна касационна прокуратура, награждавана е за висок професионализъм и образцово изпълнение на служебните задължения.