И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов: Няма да се колебаем да обвиним магистратите, работили за Нотариуса

9 Февруари 2024 г.

9 февруари 2024 г.,

„24 часа“, Ана Михова

Очаквам оставката на административния ръководител на Софийската района прокуратура Невена Зартова, казва в интервю за "24 часа" и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов 

Очаквам всеки магистрат, който е допуснал да бъде част от схеми за влияние в правосъдието, да си даде ясна самооценка дали можа да е част от съдебната власт

 

- Започнахте безпрецедентна проверка. 21 върховни прокурори ще проверяват Софийска районна прокуратура. Свързано ли е това с убийството на Мартин Божанов „Нотариуса"?

- Постаментът на правосъдието е нарушен. Няма как да твърдим, че нещата в съдебната система функционират правилно, ако имаме паралелно правосъдие. Без да значи, че е засегната цялата съдебна система, проблем има, защото дори и едно, две или десет дела да са решени под нечий натиск, под нечие влияние, то значи справедливостта е погазена.

Още в първите седмици от встъпването ми в длъжност снех доверието си от административния ръководител на Софийска районна прокуратура. Именно заради индикации за допуснати груби нарушения в организацията на работата на най-голямата прокуратура в страната. Времето потвърди ниската оценка, която имам за управлението на ключовата прокуратура като СРП.

Днес, още повече очаквам оставката на прокурор Зартова, защото и публично вече започнаха да излизат твърдения за това, че решения, свързани с Божанов са потъвали като в бездна. Това е недопустимо!

Покушението срещу Божанов разкри за таен клуб за магистрати, създадена е вече и анкетна комисия в парламента. Политиците заговориха за още по-голям контрол върху прокуратурата чрез парламентарната квота във Висшия прокурорски съвет.

Не очаквайте да коментирам политически изказвания, не е моя работа. Със сигурност ще ви кажа, че непрестанните атаки срещу прокуратурата и непрестанното ограничаване на правомощия, включително на главния прокурор, ограничават, да не кажа, лишават институцията от възможността за по-радикални мерки, когато такива са необходими.

- Депутати твърдят, че разполагат със списък с имена на магистрати, а в медии вече изтичат имена на съдии, прокурори, следователи, за които се твърди, че са били свързани с „Нотариуса" и са посещавали неговия клуб. Достоверни ли са тези списъци?

Имена не очаквайте от мен да назова, не и на този етап. Но очаквам всеки един съдия, прокурор или следовател, който е допуснал да бъде част от схеми за влияние в правосъдието, да си даде ясна самооценка дали притежава нужния интегритет, за да е част от съдебната власт. От това, което ми е служебно известно, очаквам най-малкото да се стигне до дисциплинарни процедури срещу магистрати. А, ако се съберат доказателства, няма да се поколебаем да се повдигнат обвинения, било срещу съдия, прокурор или следовател.

Не може заради 5-10 или 15 магистрати, допуснали нерегламентирани контакти, да се хвърля петно върху стотиците и хиляди съвестни, отговорни и достойни съдии, прокурори и следователи. Точно заради това трябва да ликвидираме тези тумори.

- Следващата седмица ли ще бъдете изслушван по казуса от Съдебния съвет, а и от анкетната комисия на парламента?

- Следващата седмица ще запозная Висшия съдебен съвет, а вероятно и парламентарната комисия, с установеното до момента, разбира се, без да се стига до разкриване на онези детайли, които биха попречили на работата на разследващите.

- Каква е причината Софийска градска прокуратура досега да не е обвинила Мартин Божанов, при положение, че данните за негов натиск над съдии, за очевидно създадена група за влияние е имало от поне две години. Как да сме сигурни, че сега, когато Божанов е убит, всичко няма просто да потъне, след като медийният шум стихне?

- Работи се усилено, аз имам своите критики и към Софийска градска прокуратура, защото още непосредствено след като разбрах за съществуването на въпросния Божанов и групата около него, обърнах внимание на това разследване.

Надявах се колегите да работят по-бързо, за да се стигне до обвинение и до разплитане на схемата. Мисля, че сега вече това ще се случи, макар и късно. Важно е обаче занапред да не се допускат такива лобисти в правосъдието.

- Какво ще кажете на онези, които се съмняват, че прокуратурата може сама да се самоизчисти, след като очевидно не го е направила толкова дълго време?

- Нека не се правят опити за извличане на дивиденти, едни да се правят на герои, други на мъченици, трети да ползват влиянието на един бандит върху неколцина магистрати, за да твърдим, че правосъдието ни не работи. Надявам се, че депутатите съзнават, че за да има възможност за контрол на една система, то нужни са и съответните правомощия. Иначе ще има обратен ефект и такива брокери може да се множат.

- Имате ли доказателства, освен досега известните твърдения за връзка на Божанов с конкретни магистрати, както и по това, какви дела са били „решавани" очевидно извън съдебната зала и прокурорските кабинети?

- Провеждат се активни действия, водят се разпити, събира се информация, дори в момента се разпитват действащи магистрати – съдии, прокурори, съдебни служители.

Сигурен съм, че този път ще стигнем до разплитане на цялата схема, за да е ясно, че занапред такива зависимости в съдебната система не само, че няма да се търпят, но и ще са невъзможни. Разчитам обаче на подкрепата на вас, на обществото, на политиците, да мислят когато гласуват една или друга законодателна поправка.