И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов разговаря с посланика на Кралство Испания Н. Пр. Алехандро Поланко

16 Ноември 2023 г.

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов се срещна днес, 16.11.2023 г., с посланика на Кралство Испания в София Н. Пр. Алехандро Поланко.

В рамките на срещата бе обсъдена заявената от Испания подкрепа за присъединяване на България към Шенген, което е и един от приоритетите на настоящото испанско председателство на Съвета на Европейския съюз, като бе изтъкната значимостта на това присъединяване за укрепване на европейското единство.

Сред дискутираните теми бяха и предстоящите реформи в Конституцията на Република България, свързани със съдебната власт, както и борбата с трансграничната организирана престъпност, корупцията и тероризма.

В хода на разговора между българския главен прокурор и испанския посланик бяха изтъкнати традиционно добрите отношения и отлично сътрудничество между правоприлагащите и правоохранителните органи на двете държави.

Борислав Сарафов потвърди гoтoвнocттa нa бългapcĸaтa пpoĸypaтypa зa aĸтивнo cътpyдничecтвo c eвpoпeйcĸитe пapтньopи във вpъзĸa c aĸтyaлнaтa мeждyнapoднa oбcтaнoвĸa и пpoизтичaщитe oт нeя пpeдизвиĸaтeлcтвa пpeд пpaвoприлагащите opгaни.