Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми и задържа седем мъже за участие в организирана престъпна група за разпространение на синтетичен хашиш и марихуана

18 Септември 2023 г.

Окръжна прокуратура-Пловдив привлече като обвиняеми В.М., на 33 г., А.К., на 25 г., Д.В., на 34 г., Й.Т., на 20 г., М.Д., на 34 г., Д.Д., на 29 г. и Г.Т., на 25 г., за това, че за периода от  01.01.2022 г. до 16.09.2023 г., на територията на гр. Пловдив, гр. Асеновград и гр. Хасково, са участвали в организирана престъпна група за разпространение на наркотични вещества – престъпление по чл. 321 ал.3  вр. ал. 2 от Наказателния кодекс. Спрямо В.М. е повдигнато обвинение за образуване и ръководене  на организираната престъпна група – престъпление по чл. 321 ал. 3 от Наказателния кодекс.

В.М., А.К. Д.В., Й.Т., М.Д. и Д.Д. са обвинени, че по същото време и място, са държали високорискови наркотични вещества –  различни количества синтетичен хашиш и марихуана, без надлежно разрешително с цел разпространение, в резултат на изпълнение на решение на организирана престъпна група   – престъпление по чл. 354а ал.2 т.1 вр. ал. 1 от Наказателния кодекс.   

Престъпната група е разкрита при съвместни действия на ГД БОП  и Окръжна прокуратура-Пловдив. По досъдебното производство са били извършени огледи на местопроизшествия, претърсвания и изземвания от адреси, от автомобили, иззети са мобилни телефони, пари, електронна везна, вещи, които се използват за приготвяне на синтетичния хашиш – фунии, филтри, колби и др.

Установено е, че синтетичната дрога е била разпространяване предимно на непълнолетни.

Обвиняемите са задържани за срок до 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Утре, 19 септември 2023 г., Окръжна прокуратура-Пловдив ще внесе искане в съда за определяне на мерки за неотклонение „задържане под стража“.

Подробности по случая бяха дадени днес на съвместен брифинг на Окръжна прокуратура-Пловдив и ГД БОП. В него участваха Галин Гавраилов, зам.-окръжен прокурор, ст. комисар Калин Литов, зам. директор на ГД БОП и Емил Борисов, началник на отдел в ГД БОП, гр. Пловдив.