Трима задържани за трафик на мигранти пo искане на Районна прокуратура-Плевен

18 Септември 2023 г.

По искане на Районна прокуратура-Плевен, Районен съд-Плевен определи мярка за неотклонение "задържане под стража" спрямо трима мъже - К.Б., на 20 години, от гр. София, П.Я., на 20 години, и Д.В., на 30 години, от гр. Кърджали.

На 13.09.2023 г. служители на ОД МВР-Плевен установили, че с лекотоварен автомобил „Мерцедес Спринтер“ с водач К.Б. противозаконно били подпомагани 28 чужденци (по техни данни основно граждани на Афганистан) да преминат през страната. Посоченото МПС било съпроводено от лек автомобил „Фолксваген Пасат“, управляван от Д.В., и пътник в него - П.Я. Лицата били спрени на пътен участък между гр. Пордим и с. Одърне, обл. Плевен.

Образувано е досъдебно производство по случая под наблюдението на Районна прокуратура-Плевен. Тримата са привлечени в качеството на обвиняеми за извършено престъпление по чл. 281, ал.2, т.1, т. 3 и т. 5. във вр. ал. 1, вр чл. 20 от НК, тъй като са събрани достатъчно доказателства, че в съучастие помежду си с цел да набавят имотна облага противозаконно са подпомогнали чужденците да преминат в страната в нарушение на закона, като деянието е извършено чрез използване на МПС по начин, опасен за живота на лицата и по отношение на повече от едно лице.

С постановление на наблюдаващия прокурор обвиняемите са задържани за срок до 72 часа. На 16.09.2023 г. е внесено искане до Районен съд-Плевен спрямо обвиняемите лица да бъде определена постоянна мярка за неотклонение "задържане под стража".

Съдът е приел доводите на Районна прокуратура-Плевен, че от събраните по делото доказателства може да се направи обосновано предположение за авторството на деянието от страна на обвиняемите, както и че е налице реална опасност те да извършат престъпление или да се укрият, поради което е постановил спрямо тях постоянна мярка  "задържане под стража".

Определението на съда подлежи на жалба и протест. Разследването по делото продължава под ръководството на Районна прокуратура-Плевен.