И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов представи приоритетите на прокуратурата на Национално съвещание

30 Юни 2023 г.

Днес, 30.06.2023 г., под ръководството на и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов се проведе Национално съвещание на Прокуратурата на Република България.  Участие в съвещанието взеха Мария Павлова, заместник на главния прокурор, административните ръководители на апелативните, окръжните и военно-окръжните прокуратури, завеждащите отдели във ВКП, ВАП и следствието, както и членове на Прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет.

И.ф. главен прокурор Борислав Сарафов набеляза приоритетите пред работата на прокуратурата и следствието – активната работа по делата, свързани с нелегалния трафик на мигранти с оглед засиления мигрантски натиск над страната, престъпленията, причинени от шофьори, управляващи моторни превозни средства след употреба на алкохол и наркотични вещества, както и разследванията срещу лица с имунитет. 

Главният прокурор обърна специално внимание на срочното приключване на досъдебните производства, в т.ч. и на тези, които след закриването на Специализираната прокуратура са били разпределени към окръжните прокуратури. „Едно разследване в продължение на 3-4 години е лошо правосъдие, а бавното правосъдие води до недоверие в обществото към работата на съдебната власт“, подчерта Борислав Сарафов, като изтъкна, че бързината не следва да се отразява на качеството на работата на прокурорите и следователите.

В рамките на Националното съвещание на ПРБ с участието на членовете на Прокурорска колегия на ВСС бяха дискутирани и въпроси от организационен и административен характер.

Предстои и.ф. главен прокурор Борислав Сарафов и заместник главният прокурор Мария Павлова да стартират обиколки на апелативните райони, за да проведат срещи с прокурорите и следователите по места.