25 Май 2023 г.

Прокурори от Окръжната и Районната прокуратури в Добрич се срещнаха с пенсионери от клуб „Европейски гласове“

Сподели

Среща с пенсионери от клуб „Европейски гласове“, реализираха  прокурор Милена Любенова и прокурор Даниел Илиев – говорители на Окръжната и Районната прокуратури в Добрич, във връзка с инициативата за подобряване на комуникацията с различните обществени групи в града и региона. Тя беше финална за пролетния етап от програмата.

Разговорът обхвана теми като битовата престъпност и телефонните измами. Членовете на пенсионерския клуб дискутираха с представителите на прокуратурата най-често използваните сценарии за въвеждане в заблуждение при телефонните измами и най-добрите мерки, които могат да бъдат предприети с цел прекратяване на измамата. Обсъдени бяха похватите на извършителите за въвличане на жертвата в разговор, за задържането й на телефона, както и емоционално въздействие на тези престъпления върху потърпевшите.

Прокурор Любенова и прокурор Илиев призоваха домакините да не дават пари на непознати хора под какъвто и да е претекст и ги увериха, че няма държавна институция, която да иска пари по телефона. Те ги успокоиха, че гласът в телефонната слушалка не знае нищо за тях и не може да им навреди стига да прекратят разговора своевременно.

Пенсионерите от клуб „Европейски гласове“ останаха доволни от срещата си с магистратите. Полза от разговорите имаше и за двете страни, което предполага и реализирането на бъдещи съвместни инициативи.

През месеците април и май говорителите на Окръжната и Районната прокуратури в Добрич осъществени общо десет срещи с ученици и пенсионери от града и региона. Обсъдиха с тях различни теми, които ги вълнуват, дискутираха обществено значими проблеми и възможни решения.

Осъществяването на инициативата за подобряване на комуникацията с обществеността в област Добрич продължава.