Прессъобщение на Софийска градска прокуратура

12 Май 2023 г.

Във връзка с разнопосочните изказвания в публичното пространство по отношение на разследването по досъдебно производство, водено за престъпление по чл. 108а, ал. 1 от НК по повод взрив на 01.05.2023 г. в местността Ярема, Софийска област, Софийска градска прокуратура предоставя следната информация:

Ръководството и надзорът върху разследването се осъществява от екип от трима прокурори, които са определени на принципа на случайния подбор в съответствие с чл. 9, ал. 1 от Закона за съдебната власт.

Разследването по делото се извършва и ще продължи да се извършва обективно, всестранно и пълно, в съответствие с всички изисквания на закона. 

Наблюдаващите прокурори не са разпореждали извършването на процесуално-следствени действия с участието на вещо лице, извън списъка на вещите лица на компетентния съд и което не отговаря на изискванията на Наредба № Н-1 от 14.02.2023 г. за вписването, квалификацията и възнагражденията на вещите лица.

Наблюдаващите прокурори не са допуснали на местопроизшествието лица, които нямат право да бъдат там.

Предвид множеството интерпретации на случая в публичното пространство и създаването на пречки за разкриване на обективната истина, на 11.05.2023 г. наблюдаващите прокурори са издали постановление, с което се указва спазване на нормата на чл. 198 от НПК с оглед неразгласяване без разрешение на наблюдаващ прокурор на материали от воденото разследване.

СГП изразява несъгласие с всички коментари и тълкувания, направени до момента, тъй като досъдебното производство е в начален етап и не са събрани и проверени всички доказателства, на базата на които може да се достигне до категоричен извод относно случилото се на 01.05.2023 г.