СГП сезира главния прокурор по повод безпрецедентен случай на неспазване на международни договорености по Европейската конвенция за екстрадиция

10 Април 2023 г.

Прокурор при Софийска градска прокуратура (СГП) е постановил мярка за процесуална принуда „задържане до 72 часа“ по делото „Нексо“ спрямо обвиняемите Антони Т. и Коста К. На 31.03.2023 г. спрямо тях са издадени Европейски заповеди за арест.

На 04.04.2023 г. от Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ МВР е изпратена информация до СГП, че двамата обвиняеми са обявени за международно издирване в Шенгенската информационна система с въведен сигнал по чл. 26 от Регламент (ЕС) 2018/1862 на Европейския парламент и на Съвета, а също така и по канала на Международната организация на криминалната полиция (МОКП) Интерпол.    

На 07.04.2023 г. от Дирекция „Международно оперативно сътрудничество“ МВР е изпратена информация до СГП, че Генералният секретариат (ГС) на Интерпол потвърждава получаването на документите по повод международното издирване на обвиняемите.

Отново на 07.04.2023 г. е получена информация от Генералния секретариат на Интерпол, че обвиняемите са заявили, че са „жертва на политически мотивирана клеветническа кампания в хода на изборната кампания в България“. В тази връзка от ГС на Интерпол е изискана допълнителна информация от българската прокуратура за евентуални политически длъжности, дейности, връзки и влияние в България на издирваните лица. Посочено е, че исканата информация е необходима, за да бъде направена оценка в съответствие с чл. 3 от Конституцията на МОКП Интерпол. Изисканата информация и документи са изпратени своевременно. ГС на Интерпол потвърждава получаването на документите и уведомява, че същите се анализират с цел проверка на съответствието им с правилата на МОКП Интерпол.

Следва да се отбележи, че от заместник на главния прокурор на Република България е изпратена молба до Интерпол за обявяване за международно издирване и временно задържане на обвиняемите. 

Също така на 07.04.2023 г. е получена информация от националното бюро на Интерпол в Белград, според която двамата обвиняеми са пристигнали на 06.04.2023 г. в 23:05 часа на летището в Белград с полет от Дубай. МОКП Интерпол е уведомила сръбските власти, че предвид жалбите от издирваните лица, разпространените дифюжъни за издирване на лицата не са видими.

В тази връзка са изпратени преводи на сръбски език на молбите за обявяване за международно издирване и временно задържане на обвиняемите до Министерство на правосъдието на Република Сърбия. Искането на българската прокуратура за временно задържане на издирваните лица не е изпълнено от компетентните сръбски власти.

Софийска градска прокуратура уведоми главния прокурор на Република България г-н Иван Гешев за неспазване на международни договорености по Европейската конвенция за екстрадицията, за да бъде надлежно сезиран Генералният секретар на Съвета на Европа.