По искане на Софийска районна прокуратура съдът задържа под стража обвиняеми за разпространение на порнографски материали с деца

20 Ноември 2022 г.

По искане на Софийска районна прокуратура Софийски районен съд задържа под стража двама обвиняеми за разпространение на порнографски материали с деца в интернет пространството.

На 18.11.2022 г. в гр. София петима мъже бяха задържани при мащабната операция, провела се в няколко града в страната, с участието на Прокуратурата на Република България, Националната следствена служба и ГДБОП, при която беше разкрита мрежа за разпространението на порнографски материали, за създаването на които са използвани лица, ненавършили 18-годишна възраст. 

Л.А., О.Г., И.М., Б.Н. и С.З. са привлечени към наказателна отговорност за това че в гр. София, посредством инсталирани компютърни програми са разпространявали до неограничен кръг потребители на интернет порнографски материали – снимки и видеоклипове, за създаването на които са използвани лица с неустановена самоличност, които изглеждат като ненавършили 18 годишна възраст.

Образувани са пет досъдебни производства за престъпления по чл.159, ал.4, т.1, вр. ал.2 от НК . Петимата обвиняеми бяха задържани за срок до 72 часа.

При извършените претърсвания в домовете им са намерени и иззети множество електронни устройства и носители на информация, съдържащи сексуални сцени с деца. При претърсване на дома на Л.А. са намерени и близо 40 гр. коноп. Той е обвинен и за държане на наркотични вещества без надлежно разрешително - престъпление по чл.354а, ал.3, т.1 от НК.

Днес, 20.11.2022г., Софийски районен съд постанови най-тежката мярка за неотклонение - „задържане под стража“ спрямо Л.А. и С.З. На И.М. е наложена мярка „подписка“. Б.Н. е разпитан пред съдия и му е наложена мярка парична гаранция в размер на 2000 лева. 

Предстои да бъде определена мярката за неотклонение спрямо О.Г.