По искане на Районна прокуратура–Елин Пелин двама обвиняеми от с. Нови хан за разпространение на порнографски материали с участието на непълнолетни лица остават в ареста

20 Ноември 2022 г.

Днес, 20.11.2022 г., съдът уважи искането на Районна прокуратура–Елин Пелин за вземане на мерки за неотклонение „задържане под стража“ спрямо обвиняемите С.Г. (на 42 години) и Цв.Г. (на 40 години). Те са привлечени към наказателна отговорност за извършено престъпление, което е с изключителна степен на обществена опасност. Деянието е квалифицирано по чл. 159, ал. 4, т. 1, вр. ал. 2 от НК.

В хода на досъдебното производство са събрани доказателства за това, че в жилище в с. Нови Хан, община Елин Пелин, С.Г. и Цв.Г. разпространявали до неограничен кръг потребители на интернет порнографски материали - клипове и снимки, за създаването на които са използвани лица с неустановена самоличност, видимо изглеждащи като ненавършили 18-годишна възраст.

За целта обвиняемият С.Г. използвал преносим компютър и мобилен телефон, посредством инсталирани програми – Bit Torrent клиенти, и чрез профил в електронна поща. Неговият брат – обвиняемият Цв.Г., извършвал престъпното деяние чрез мобилен телефон и програмата за обмен на незабавни съобщения Telegram.

По делото са извършени оглед на местопроизшествието, претърсвания и изземвания на веществени доказателства, изготвена е компютърно-техническа експертиза, разпитани са свидетели. Установени са множество мултимедийни файлове и файлове с порнографски изображения на непълнолетни и малолетни лица. Открити са инсталирани приложения, използвани за тяхното разпространение до други лица.

Съдът прие доводите на Районна прокуратура–Елин Пелин за наличие на обосновано предположение за авторството на престъпното деяние. Съществува реална опасност обвиняемите да извършат престъпление, да осуетят разкриването на обективната истина по делото и да се укрият.

Обвиняемите С.Г. и Цв.Г. са задържани на 18.11.2022 г. в рамките на мащабна операция за разкриване на мрежа за разпространението на порнографски материали, за създаването на които са използвани лица, ненавършили 18-годишна възраст. Тя се проведе в няколко града в страната с участието на Прокуратурата на Република България, Националната следствена служба и Главна дирекция „Борба с организирана престъпност“ на МВР.

Разследването продължава под ръководството на прокуратурата.