Софийска градска прокуратура привлече обвиняем за подкуп и го задържа за срок до 72 часа, след съвместна операция с Дирекция „Вътрешна сигурност” на МВР

12 Ноември 2022 г.

Днес, 12.11.2022 г., Софийска градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняем Я.С. за престъпление по чл. 302, т. 1, б. ”а”, вр. чл. 301, ал. 1 от НК и постанови да бъде задържан за срок до 72 часа.

Разследването се провежда от следовател в Следствения отдел на СГП, съвместно с Дирекция „Вътрешна сигурност” на МВР под ръководството и надзора на прокурор в СГП.

След запознаване със събраните в началото на разследването доказателства, наблюдаващият прокурор е преценил, че те са достатъчни за привличане на Я.С. към наказателна отговорност. Обвинението спрямо него е за това, че на 11.11.2022 г. за времето между 17,05ч. – 17,10 ч., в гр. София, в близост до сградата на Главна дирекция ”Гранична полиция” (ГД”ГП”) – МВР, в качеството си на длъжностно лице, което заема отговорно служебно положение – Началник на сектор в ГД”ГП” – МВР, приел дар, какъвто не му се следва – парична сума в размер на 2000 лв. от собственик и управител на фирма за това, че е извършил действие по служба, като е организирал възлагането и изпълнението на обществена поръчка със същата фирма.

Предстои СГП да внесе искане в Софийски градски съд за вземане спрямо обвиняемия на мярка за неотклонение „задържане под стража”.