Прокурор от ВКП участва в пленарна среща на националните кореспонденти на Европейската съдебна мрежа

29 Септември 2022 г.

Прокурор от Върховната касационна прокуратура участва в 14-ата пленарна среща на националните кореспонденти на Европейската съдебна мрежа (ЕСМ), провела се в гр. Хага, Кралство Нидерландия. Иванка Которова е и контактна точка на ЕСМ за България.

В рамките на срещата в Хага участниците са обсъдили практическото приложение на Европейската  заповед за арест, уеднаквяване на практиката по приложение на Европейската заповед за разследване в държавите членки на Европейския съюз, критериите за разпределяне на казусите между Европейската съдебна мрежа и Евроджъст, дигитализирането на международното правно сътрудничество, както и административни въпроси. Споделен бе и практически опит по линия на международното правно сътрудничество и промени в националните законодателства.

Представители на държавите-членки в Европейската съдебна мрежа са се интересували какво се случва с делата от компетентността на закритата Специализирана прокуратура в България. Прокурор Иванка Которова е разяснила, че разпределянето на казусите и работата по тях ще отнеме време, а колегите й от ЕСМ са предложили професионална помощ.