СГП задържа за срок до 72 часа обвиняемия за пътнотранспортно произшествие, при което е причинена смъртта на френски гражданин

25 Септември 2022 г.

Софийска градска прокуратура (СГП) привлече като обвиняем 39-годишния Д.Л. и го задържа за срок до 72 часа във връзка с пътнотранспортно произшествие, в резултат на което е починало едно лице, а две други са с телесни повреди.

Досъдебното производство по случая е образувано на 25.09.2022 г. при неотложност с оглед на местопроизшествие и се води в Сектор „Разследване на транспортни престъпления“ към Отдел „Разследване“ при СДВР под ръководството и надзора на СГП.

В началния етап на разследването са събрани доказателства, които наблюдаващият прокурор е оценил като достатъчни, за да се направи обоснован извод, че на 25.09.2022 г. около 04,05 ч. на Околовръстен път, при управление на лек автомобил, Д.Л. е нарушил правилата относно скоростта за движение по пътищата и е реализирал пътнотранспортно произшествие, като ударил попътно движещ се лек автомобил, управляван от 46-годишния български гражданин П.П., в който пътували 64-годишения Л.П. и 62-годишната Б.Л.– френски граждани. В резултат на удара настъпила смъртта на пътника Л.П., който починал „на място“. С телесни повреди са П.П. и Б.Л. – последната настанена за лечение с опасност за живота.

Д.Л. е отказал да бъде тестван на място за употреба на алкохол и наркотични вещества, но впоследствие е дал проби за изследване във ВМА. Назначена е експертиза, която да установи дали водачът Д.Л. е управлявал автомобила след употреба на алкохол и/или наркотични вещества.  

Извършен е оглед на местопроизшествие, при който участвалите в катастрофата автомобили са иззети като веществени доказателства. Изготвени са скица на местопроизшествието и фотоалбум с направените по време на огледа снимки. Разпитани са свидетели и са назначени експертизи.

С постановление на прокурор в СГП обвиняемият Д.Л. е задържан за срок до 72 часа.

Предстои СГП да внесе в съда искане за взимане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ по отношение на обвиняемия.

Разследването по случая продължава с разпити на свидетели, извършване на необходимите експертизи, както и на други действия по разследването за изясняване на всички обстоятелства по случая в съответствие с изискванията на закона.