ПРБ изпрати „право на отговор“ във връзка с твърдения на адвокат Иван Демерджиев в телевизионно предаване

10 Февруари 2022 г.

Във връзка с твърдения на Иван Демерджиев, адвокат при Пловдивска адвокатска колегия и бивш служебен министър на правосъдието, изложени днес, 10.02.2022 г., в  предаването „Здравей, България“ на Нова телевизия, Прокуратурата на Република България (ПРБ) изготви „право на отговор“, съгласно чл. 18 от Закона за радиото и телевизията. Това се налага с оглед на факта, че считаме, че същите изявления биха могли да доведат българските граждани до заблуждение.

Твърдението, че член на семейството на главния прокурор е бил съсобственик в търговско дружество, с предмет на дейност млекопреработване, може да бъде определено само и единствено като лъжа. Никога, нито Иван Гешев, нито член на неговото семейство, са имали каквато и да е собственост във визираната в интервюто „една млекопреработвателна компания“, нито в друга. Същото е лесно проверим факт в Търговския регистър, особено за юрист, адвокат и бивш служебен министър на правосъдието, какъвто е Демерджиев.

Що се отнася до направените от Демерджиев внушения по адрес на наказателното дело, свързано с фалита на Корпоративна търговска банка, същото се намира в съдебна фаза от 2017 г., след внесен обвинителен акт от прокуратурата.

По отношение на останалата част от манипулативните твърдения на Демерджиев, следва да се отбележи, че ако същите са съдържали данни за извършени нарушения и/или престъпления, то в качеството си на служебен министър на правосъдието в периода от края на месец октомври до средата на месец декември 2021 г., той е бил длъжен, съгласно служебните си правомощия, да уведоми компетентните органи.

Прокуратурата на Република България определя казаното от Демерджиев в ефира на Нова телевизия като поредна политическа атака, преследваща нелегитимни цели. За пореден път сме свидетели на твърдения, които не отговарят на фактите, водят до уронване на престижа на съдебната власт и рушат доверието на българските граждани в институциите.

Настоящото право на отговор е изпратено на Нова телевизия.