7 Януари 2022 г.

Окръжна прокуратура – Благоевград внесе в съда обвинителен акт по делото за жестокото двойно убийство на малолетни деца в гр. Сандански

Сподели

Днес, 07.01.2022 г., Окръжна прокуратура-Благоевград предаде на съд 32-годишната К.Д. по обвинение за извършено от нея тежко престъпление, квалифицирано по чл. 116, ал. 1, т. 3, пр. 3 и 4, т. 4 пр. 2 и 3 и т. 6, пр. 2 и 3, вр. чл. 115 от НК – убийство на собствените си две малолетни деца, извършено с особена жестокост и по особено мъчителен начин за пострадалите.

Обвиняемата К.Д. живяла на семейни начала с Г.Т. в жилище в гр. Сандански. От връзката им през 2015 г. им се родил син - В.Т., а две години по-късно - през 2017 г., дъщерята И.Т.

На 19.11.2020 г., докато била у дома с децата си, К.Д. извадила от шкаф в кухнята три домакински ножа. Взела един от тях, насочила се към децата и им нанесла множество силни удари с ножа.

Впоследствие пристигналият на местопроизшествието екип на спешна медицинска помощ констатирал смъртта на децата.

В хода на извършените по досъдебното производство съдебномедицински експертизи е било установено, че на всяко от децата са били нанесени над 30 прободно-порезни наранявания, предимно по шията и гърдите.

От заключението на вещите лица по изготвената комплексна съдебнопсихиатрична и психологична експертиза се установява, че по време на престъпното деяние К.Д. не е била в състояние на физиологичен афект. При нея не се установява психично заболяване или друго заболяване, освен личностово разстройство - емоционално нестабилна личност. Същото не е психична болест и не може да бъде приравнено към продължително разстройство на съзнанието по смисъла на Наказателния кодекс. Не е налице медицинска предпоставка за прилагането на принудителни медицински мерки спрямо обвиняемата.

К.Д. има изградена и съхранена психична годност, като може да участва пълноценно във фазите на наказателния процес. Спрямо обвиняемата може да бъде реализирана наказателна отговорност.

Понастоящем обвиняемата К.Д. е с наложена мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Предстои съдът да насрочи разпоредително заседание по делото.