Главният прокурор Иван Гешев: Независимостта на магистратите трябва да бъде непрекъснато отстоявана в интерес на българските граждани

12 Декември 2021 г.

"Води се война срещу Прокуратурата. Интерес от тази война имат само престъпниците. И естествен резултат от това е бум на престъпността. И цената за това ще платят българските граждани." Така главният прокурор на Република България Иван Гешев коментира изнесените от Софийска градска прокуратура данни за опит за незаконосъобразно въздействие по отношение на трима наблюдаващи прокурори по досъдебно производство с висок обществен интерес.

Иван Гешев поясни, че в дългогодишния му професионален опит в правоохранителните органи, за първи път е свидетел на "такъв безпрецедентен, неправомерен натиск върху редови прокурори и то дами". "Днес са те, утре ще са съдиите, в другиден ще сте вие или някой обикновен гражданин, позицията, на когото не съответства или не се харесва на някого", коментира още главният прокурор.

Иван Гешев заяви, че не приема обясненията на служебния вътрешен министър, според когото в случая се касаело за "професионален конфликт" между служители на ГДБОП и наблюдаващите прокурори от СГП. "Това не е професионален конфликт. Това е, вероятно, незаконен, неправомерен натиск върху магистрати да извършат престъпление срещу правосъдието. Явно някои хора така възприемат, за мен напълно погрешно, основните европейски принципи и стандарти, като върховенство на правото и разделение на властите. Независимостта на българските магистрати трябва да бъде непрекъснато отстоявана в интерес на българските граждани. И българските граждани и общество трябва да знаят, че ние ще работим само и единствено в техен интерес. Няма да воюваме с никого, освен с престъпността. Всичко останало е за сметка на тези, които го правят", каза още главният прокурор.

Заместник-главният прокурор Даниела Машева представи позиция на ръководството на прокуратурата в защита на наблюдаващите прокурори, станали обект на опит за неправомерна намеса при вземане на решение по закон и вътрешно убеждение по конкретно досъдебно производство, разследването по което се извършва от служители на МВР – ГДБОП.

Ръководството на Прокуратурата на Република България:

изразява безусловната си подкрепа по отношение на всички магистрати, които при осъществяването на своите функции са независими и се подчиняват само на закона, защитавайки правата и законните интереси на гражданите, юридическите лица и държавата.

Категорично се противопоставяме на всеки опит за въздействие, внушение, неправомерно влияние, било то пряко или косвено, без оглед на източника, средствата или формата му, по отношение на всеки магистрат при изпълнението на функциите му и вземането на решения съобразно закона и вътрешното убеждение. Всяко такова действие е пряка заплаха за върховенството на правото и трябва да бъде огласявано и санкционирано по съответния законов ред. Подобни актове представляват нарушения на Конституцията на Република България, действащото законодателство и правото на Европейския съюз.

Напомняме, че най - важният фактор, който свързва правните системи на държавите-членки на ЕС е независимостта на прокуратурата и на прокурорите, като гарант за върховенството на закона. Това изискване е многократно подчертавано в редица стратегически документи и становища на европейски структури, включително на последното заседание на Консултативния съвет на европейските прокурори през месец ноември тази година, посветено на независимостта на прокурорите и прокуратурата в светлината на решенията на Съда на Европейския съюз, Европейския съд за защита на правата на човека и международните съдилища.     

Заявяваме, че ще бъдат предприети необходимите законови мерки, за гарантиране на сигурността на българските магистрати при изпълнение на служебните им задължения, както и на неприкосновеността на основните им права.

С оглед изключителната важност и опасността от засягане на основни принципи на правовата държава, ПРБ ще поиска съдействие и ще информира за случая:

Прокурорска колегия на ВСС, Председателя на Народното събрание, Президента на Република България, Министър-председателя, Представители на Европейската комисия, Посолствата на всички държави - членки на Европейския съюз в България, посолството на Съединените американски щати, посолството на Обединеното кралство Великобритания, Европейския парламент, Съвета на Европа, Венецианската комисия, Консултативния съвет на европейските прокурори, Международната асоциация на прокурорите.

Заместник-главният прокурор и директор на Националната следствена служба Борислав Сарафов отправи апел "към колегите от МВР и колегите от прокуратурата - да не допускат междуличностни конфликти, да не се поддават на една вакханалия, която в крайна сметка ще доведе до разграждане на държавността. Виждаме, че цялото общество иска възраждане и на държавност, и стабилност на институциите. Всички очакват властта да се държи като разумни и достойни хора. Апелирам към всички именно това - да се държим разумно".

"Всеки има своите функции в наказателния процес по разкриване и по доказване на престъпления. Именно нашите функции са това, което очаква обществото от нас - изпълнение на ангажиментите. Не междуличностните дразги, не междуличностни конфликти.  Бих искал да кажа, че всяко едно подобно нещо ще рефлектира негативно върху самото разследване, ако се внедрят конфликти в рамките на едно досъдебно производство между различните органи, които имат различни функции, това в крайна сметка ще доведе до едно фиаско, от което ще страдат всъщност именно хората и справедливостта", посочи Борислав Сарафов.

 

Видео