Главният прокурор Иван Гешев пред "24 часа": Няма да позволим България да е като Древния Рим, законите да не важат за богоизбрани

6 Декември 2021 г.

Ана Михова, "24 часа"

- Г-н главен прокурор, лидерът на "Продължаваме промяната" и евентуален бъдещ премиер Кирил Петков лично Ви призова да подадете оставка. Ще го направите ли? 

- Щом български политици искат оставката на главния прокурор, това означава само едно, че прокуратурата си върши работата, и то я върши добре. Щеше да е притеснително, ако политиците ме хвалеха, а не ми искаха оставката. Смисълът на разделение на властите е съдебната власт, и в частност прокуратурата, да нямат  нищо общо с другите власти, и в частност с политиците, извън законово регламентираните си правомощия.

Явно, за съжаление, трябва да извървим още дълъг път, преди да станем истинска европейска, правова държава, защото там, когато прокуратурата разследва канцлери, те си подават оставките.

А тук е възможно да нарушиш конституцията и евентуално да станеш канцлер. И да смяташ, че си напълно недосегаем, като законите важат за обикновените граждани, но не и за теб. И че сте каста богоизбрани като в Древния Рим, какъвто, явно, е техният идеал.

Трябва да е ясно, че прокуратурата ще продължи стриктно да спазва законите и конституцията на страната и ще се старае България да е правова държава, част от европейското семейство, а не Древния Рим за шепа  богоизбрани. 

Ще се стараем, както и досега, да работим само и единствено в интерес на българските граждани и срещу тези, които засягат и накърняват техните законно гарантирани интереси.  

-Ако сте стигне до ново искане за вашето отстраняване, каквито заявки даде правосъдният министър, ако се направи промяна в Закона за съдебната власт за смяна на Висшия съдебен съвет, за нов ВСС, който да Ви отстрани, какво ще предприемете?  

- Забравихте и промяната на конституцията. Ще коментирам принципно - противоречи на каквито и да е базови европейски стандарти да се правят  законови и конституционни промени "за" или "против" една институция или "за" или "против" отделна личност.

За мен е странно как се говори за върховенство на закона, а от друга страна се пропагандират идеи, които са в явно нарушение на задължителната практика на Конституционния съд, задължителна за всички български граждани, както и на основополагащи конституционни и правни принципи. 

Разбира се, прокуратурата като част от правоохранителната система, в която влизат съда, МВР, службите за сигурност, защото прокуратурата не разкрива престъпления, а ги разкрива МВР и сигнализира прокуратурата, като част от тази система съзнаваме, че дължим още много на българското общество и то очаква много от нас.

Затова сме готови да участваме във всякакви дискусии за промени, за реформи, но такива реформи, които са в интерес на българското общество и при спазване на ангажиментите, които сме поели като държава пред Европейския съюз. 

Очакваме, че българските институции, българските политици ще проявят отговорност и няма да се занимават с междуинституционални войни или с лични вендети, а ще работят заедно с всички институции за решаване на реалните проблеми на българските граждани. А тези реални проблеми са възраждащата се организирана престъпност от нива преди 2006 година, възстановяването на видове престъпност, които бяхме забравили - телефонните измами, битовата престъпност в малките населени места, кражбите на моторни превозни средства, домовите кражби и още много други.

Поне прокуратурата е твърдо решена да продължава да работи в тази насока, само и единствено в интерес на българските граждани и да взаимодейства с всички български институции в рамките на законовите си правомощия.

- Значи ще Ви виждаме и в 47-ото Народно събрание, когато се обсъждат законопоректи, свързани със съдебната власт?

-  Нямам проблем да се явя и съм проявявал винаги уважение към Народното събрание, което е висш законодателен орган и е висш орган в една парламентарна република. Въпрос на уважение е да се явя и да отговоря на въпроси или да участвам в дискусии, които са в интерес на българското общество и българските граждани.

Това е въпрос на уважение към държавата, към българската държавност. От другата страна очаквам същото. Да има уважение не само към своята институция, но към всички институции в държавата, включително към прокуратурата. Така показваме, че сме европейска, правова държава и спазваме принципи като върховенство на правото и разделение на властите.

- В кабинета ви има много картини, но една от тях е по-голяма от другите. Кой е човекът, изобразен на нея?

- Аз съм от поколението, което не се учеше част от историята ни. Знаем много за герои от Русия, които са участвали в нашето освобождение, които са били приятели на България. Това е един друг приятел на България, за когото много малко хора знаят - 28-ият президент на САЩ Удроу Уилсън.

През 1919 г. на Парижката мирна конференция той защитава България и помага в голяма степен да не бъде разделена между Сърбия, Гърция и Румъния. И защитава оставането на Беломорска Тракия, Южна Добруджа и Царибродско в нашите територии. За нещастие това не се случва. Но в крайна сметка България не е разделена по начина, по който описах.

Разбира се, той е запознат с нашата история и нашите реалности от един американски журналист, казва се Алберт  Сониксен. Той е участвал и бил с македонските чети на ВМРО. 

Този човек е приятел на България и аз се радвам, че Асоциацията на прокурорите и Камарата на следователите успяха да организират една инициатива и издигнаха негов паметник на едно много хубаво място - в градинката до ЦУМ.

И се надявам все повече български граждани да знаят кой е този човек и да познаваме своите приятели, всички свои приятели. Освен всичко друго  той (Удроу Уилсън) е и Нобелов лауреат и произнася една реч, в която  предлага създаването на Обществото на народите, предшественика на ООН.  С този паметник, който колегите изградиха заедно с инициативен комитет, ние показваме, че българите помним своята история и уважаваме приятелите си, всичките си приятели.  

Снимка: Йордан Симеонов, в. "24 часа"