Главният прокурор Иван Гешев участва в честванията за 30-ата годишнина от създаването на Прокуратурата на Украйна

2 Декември 2021 г.

По покана на главния прокурор на Украйна - г-жа Ирина Венедиктова, главният прокурор на Република България Иван Гешев присъства в Киев на честванията на 30-ата годишнина от създаването на Прокуратурата на Украйна. 

Тържественото събитие бе открито от украинския президент Владимир Зеленски, а приветствие към украинските прокурори отправиха премиерът на страната Денис Шмигал и председателят на Върховната Рада Руслан Стефанчук.  Сред чуждестранните гости по повод годишнината от създаването на украинската прокуратура са още главните прокурори на редица европейски страни, представители на Съвета на Европа и европейски институции, на дипломатическия корпус в Киев и други официални лица. 

След края на тържествената част главният прокурор Иван Гешев участва в официална среща с президента на Украйна Владимир Зеленски, на която присъстваха главният прокурор на страната Ирина Венедиктова, както и Нида Грунскене - главен прокурор на Литва, Андрес Пармас - главен прокурор на Естония, и Камран Алиев - главен прокурор на Азербайджан. 

По повод годишнината от създаването на украинската прокуратура, г-н Иван Гешев отправи пожелание за здраве, усърдие и успехи на украинските си колеги в мисията им за отстояване на стабилността и справедливостта в държавата в духа на демократичните ценности и върховенство на правото.

Главният прокурор на Република България е в Киев и за участие в Международния антикорупционен форум „Клептокрация и незаконни финансови потоци“.

На първата снимка долу от дясно наляво са главният прокурор на Украйна Ирина Венедиктова, главният прокурор на Република България Иван Гешев, главният прокурор на Литва Нида Грунскене, главният прокурор на Естония Андрес Пармас и Камран Алиев, главен прокурор на Азербайджан.