ПРЕССЪОБЩЕНИЕ

5 Ноември 2021 г.

Във връзка с множество запитвания от медии Софийска градска прокуратура информира следното:

В Софийска градска прокуратура (СГП) по факс е постъпило съобщение от разследващи полицаи при ГДБОП за започване на досъдебно производство по реда на чл.212, ал.2 от НПК, образувано със съставянето на протокола за първото действие по разследването – претърсване и изземване.

В хода на досъдебното производство са били извършени в условията на неотложност действия по разследването - обиски на лица и претърсвания и изземвания от адреси, като единствена възможност за събиране и запазване на доказателства за извършено престъпление.  

Дежурен прокурор при СГП незабавно е внесъл в Софийски градски съд (СГС) искания за одобряване на протоколите за извършените действия по неотложност, ведно с материалите по делото. С определения на СГС са одобрени 23 броя протоколи за претърсване и изземване и за обиски.

В материалите по делото не се съдържат заповеди по реда на чл. 72, ал.1, т.1 от Закона за МВР за задържане на лица за срок до 24 часа. Няма съставено от разследващ орган при ГДБОП постановление за привличане в качеството на обвиняем за виновността на определено лице/лица, както и определена мярка за неотклонение, които да бъдат докладвани на наблюдаващия прокурор.

В съответствие с правомощията за ръководство на разследването и осъществяване на постоянен надзор за законосъобразното му и своевременно провеждане, екип от прокурори ще осъществят среща с разследващите екипи от ГДБОП.

С оглед изнесени твърдения на брифинг, организиран от МВР, за евентуално извършени престъпления от общ характер, наблюдаващите прокурори ще укажат на разследващите органи да приложат доказателства в тази насока, които към момента на входиране на материалите по досъдебното производство в СГП  не са налични.

В случай че разследващите органи при ГДБОП съберат достатъчно доказателства за виновността на определено лицe/лица в извършване на престъпление от общ характер, следва незабавно да докладват на прокурора постановление за привличане към наказателна отговорност с оглед вземане на мярка за неотклонение, съответстваща на обществената опасност на деянието и дееца.