Софийска градска прокуратура предяви обвинение и задържа за срок до 72 часа Б.С., кандидат за президент

3 Ноември 2021 г.

Днес, 03.11.2021 г., следовател от Следствения отдел при Софийска градска прокуратура (СГП) предяви постановление за привличане в качеството на обвиняем на Б.С., кандидат за президент, в присъствието на служебно назначен защитник.

След възлагане от водещия разследването следовател на органите на МВР, Б.С. бе установен и доведен принудително в сградата на отдел „Специализиран“ на СГП.

Б.С. е привлечен към наказателна отговорност за извършени от него престъпления по чл. 325, ал. 2 във вр. с ал. 1, вр.чл.20, ал.2, вр.ал.1 и по чл. 131, ал.1, т. 12 във вр. с чл. 130, ал. 2 от НК.

В хода на разследването  по образуваното в СГП досъдебно производство  допълнително са събрани доказателства, които наблюдаващият прокурор е оценил като достатъчни по чл.219, ал.1 от НПК за привличане към наказателна отговорност и за предявяване на второ обвинение спрямо Б.С. и за извършено от него престъпление по чл. 131, ал. 1, т. 12 във вр. с чл. 130, ал. 2 от НК (причиняване на лека телесна повреда по хулигански подбуди) .

Според наблюдаващия прокурор събраният доказателствен материал сочи не само наличие на обосновано предположение за извършени от Б.С. престъпления, но и за обоснована реална опасност същият да се укрие, тъй като при предприемане на действия по призоваването му, той не е намерен на известните по делото адреси.

Извършените престъпления се отличават с изключителна дързост и  незачитане на демократичните устои на държавата. Техният интензитет  и данните за предишно осъждане на обвиняемия сочат висока степен на обществена опасност, която според наблюдаващия прокурор налага задържане на Б.С. за срок до 72 часа.

В тази връзка бе изготвено предложение от главния прокурор на Република България до ЦИК за даване на разрешение за задържане на Б.С. по реда на чл.64, ал.2 от НПК.

След решение на ЦИК на обвиняемия е постановено задържане за срок до 72 часа с оглед внасяне на искане пред Софийски градски съд за вземане на постоянна мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Обвиняемият не се признава за виновен и се е възползвал от правото си да не дава обяснения.