Мъж е осъден на затвор за хулигански действия по обвинение на Софийска районна прокуратура

21 Октомври 2021 г.

По обвинение на Софийска районна прокуратура е осъден 53-годишен мъж за извършени хулигански действия и възпрепятстване на органите на реда.

На 30.03.2017 г. около 21,50 часа в гр. София, обвиняемият А.Т. минал с управлявания от него автомобил с висока скорост на червен светофар по бул. „Панчо Владигеров”. Полицейски служители го видели и тръгнали след него с включена звукова и светлинна сигнализация. Те дали знак на А.Т. да спре, но той увеличил скоростта.

Полицаите няколко пъти се опитали да изпреварят и спрат обвиняемия, а той опитал да ги избута на трамвайната линия. Когато успели да го спрат, А.Т. опитал отново да избяга. След това мъжът отказал да си даде документите на полицейските служители и започнал да ги обижда и заплашва с думите: „няма да сте полицаи повече, ще бъдете охранители на паркинг“, „селяни, ще умрете“, „ще ви убия, ще ви откъсна главите“.

А.Т. ударил единия полицай с глава и изритал другия в краката. Деянието е извършено в условията на опасен рецидив, тъй като обвиняемият е осъждан няколко пъти за тежки умишлени престъпления.

По случая е образувано досъдебно производство за това, че противозаконно е пречил на орган на властта – престъпление по чл. 270,  ал. 1  от  НК, и за непристойни действия, грубо нарушаващи обществения ред и изразяващи явно неуважение към обществото – престъпление по чл. 325, ал. 5, вр. ал. 1, вр. чл. 29, ал. 1, б. „а“ и б. „б“ от НК.

Обвиняемият е признал вината си и след споразумение, одобрено от Софийски районен съд, е осъден на „лишаване от свобода“ за срок от 1 година при първоначален „строг“ режим. Споразумението има последствие на влязла в сила присъда и не подлежи на обжалване.