Окръжна прокуратура-Варна внася протест срещу размера на присъда от седемнадесет години затвор при строг режим за жестокото убийство на пастир

5 Октомври 2021 г.

Окръжна прокуратура-Варна внася протест срещу размера на присъдата, постановена от Окръжния съд по дело за убийство, извършено по особено мъчителен начин и с особена жестокост към жертвата, извършено през 2020 година в село Горен Чифлик. По обвинителен акт на прокуратурата 40-годишният Д.Д. беше осъден на 17 години „лишаване от свобода“ при строг режим. Убитият мъж бил от добричко село и се прехранвал, като се хващал на работа като пастир. Той бил нает да пасе стадото на бащата на обвиняемия.

Престъплението е извършено на 17 май призори. Тогава подсъдимият се върнал да пренощува в постройка до кошарата на баща си в гората на село Горен Чифлик, след като се черпил с приятели през деня. Там нощувал и 38-годишният пастир.

Двамата мъже се засекли до постройката, като служителят поискал цигари от сина на своя работодател, който отказал да му даде. Според обясненията на подсъдимия, след отказа, пастирът го напсувал. Това го ядосало много и в комбинация с употребения по-рано алкохол, Д.Д. реагирал агресивно и започнал да бие служителя на баща си с дървена дъска. След това продължил да нанася удари с крака и ръце на вече падналия на земята мъж. След побоя обвиняемият се прибрал да спи.

Когато изтрезнял, видял състоянието на пострадалия и повикал спешна помощ. Лекарите установили смъртта на 47-годишния пастир, който имал кръвонасядания по ръцете и тялото от побоя.

Д.Д. бил привлечен в качеството му на обвиняем за престъпление по чл.116, ал.1, т.6, пр.2 и пр.3 във връзка с чл.115 от НК. Бил задържан за срок до 72 часа, а след това съдът му наложил мярка за неотклонение „задържане под стража“.

Наблюдаващият случая прокурор ще протестира решението на Окръжен съд – Варна в законоустановения срок пред Варненския апелативен съд, като ще настоява за налагане на по-високо наказание - „доживотен затвор“.