Софийска районна прокуратура обвини мъж за закана с убийство и причинена лека телесна повреда в условията на домашно насилие

5 Октомври 2021 г.

Софийска районна прокуратура привлече към наказателна отговорност M.Н., на 30 години, за отправена закана за убийство при условията на продължавано престъпление с две деяния и причинена лека телесна повреда в условията на домашно насилие.

На 21.09.2021 г., около 22, 00 ч. в жилище в ж.к. „Люлин“, гр. София, М.Н. се заканил с убийство на М.А., като й казал: „ Ще те убия“, „Ще те залея с киселина“. По време на заканите той е бил опрял пистолет в челото ѝ. След това 30-годишният мъж я ударил с ръце по лицето и тялото и я изритал в крака. В следствие на ударите на М.А. е причинена лека телесна повреда, като деянието е извършено в условията на домашно насилие.

На 02.10.2021 г., М.Н. се обадил на М.А. по телефона и й се заканил с убийство с думите:  „Ще те съсипя“ и „Ще те пребия“ и това заканване би могло да възбуди основателен страх за осъществяването му.

Престъпленията, за които М.Н. е привлечен към наказателна отговорност - по чл. 144, ал. 3 вр. с ал. 1, вр. с чл. 26, ал. 1 от НК и по чл. 131, ал. 1, т. 5а вр. с чл. 130, ал. 1 от НК, се наказват с „лишаване от свобода“.

Предвид опасността обвиняемият да извърши друго престъпление прокурор при Софийска районна прокуратура е постановил задържането му за срок до 72 часа.

Предстои да бъде внесено искане в Софийски районен съд за вземане на мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо него.