Прокуратурата към Съда в гр. Беневенто, Италия, отличи магистрати от Специализираната прокуратура за съвместно разследване на данъчни измамници

5 Октомври 2021 г.

Прокуратурата на Републиката към Съда в гр. Беневенто, Италия, отличи с плакети и грамоти четирима матистрати от Специализираната прокуратура за работата им в Съвместен екип за разследване на организирана престъпна група за данъчни престъпления и изпиране на пари, действаща на територията на Република Италия и Република България.

Отличието бе връчено на ръководителя на Специализираната прокуратура Валентина Маджарова от главния прокурор в гр. Беневенто д-р Алдо Поликастро на координационна среща на Съвместния екип, състояла се на 30.09.2021 г. в гр. Неапол. Отчетено бе успешното приключване на разследването, за което д-р Поликастро благодари на българските магистрати за огромния обем работа, извършена в максимално кратки срокове.

Специализираната прокуратура се включи в италианското разследване в изпълнение на Европейска заповед, издадена в средата на 2020 г. от прокуратурата в гр. Беневенто по наказателно дело срещу четирима италиански граждани за участие в престъпна група за укриване на данъчни задължения. Образувано бе досъдебно производство, следствените действия бяха възложени на следователи от отдел „Следствен“ на Специализираната прокуратура. Под координацията на Евроджъст бе сформиран и съвместния екип за разследване от италиански и български магистрати.

Установено бе, че на българска територия са регистрирани няколко десетки български дружества с италиански собственици, които не развиват реална дейност, не притежават имущество, нямат назначени служители и не подават данъчни декларации. В продължение на 4 години – от 2014 г. до 2017 г., участници в престъпната група избягвали плащането на значителни по размер данъчни задължения към италианската хазна, прехвърляйки ги на регистрираните в България дружества. У нас задълженията също не били декларирани, тъй като дружествата нямат дейност и не са регистрирани по ЗДДС и Закона за копоративното данъчно облагане.

С цел укриване на данъчни задължения на едно от българските дружества е била прехвърлена собствеността и на луксозния хотел „Траяно“ в гр. Беневенто.

През юни 2021 г. събраните доказателства по досъдебното производство на Специализираната прокуратура бяха предадени на заместник-главния прокурор към съда в Беневенто Джовани Концо, за да бъдат приобщени към наказателното дело на прокуратурата в Беневенто.