С обвинителен акт на Районна прокуратура-Варна жена, продавала в магазина си обувки и аксесоари на световни модни марки без разрешително, ще бъде съдена

5 Октомври 2021 г.

Районна прокуратура-Варна предаде на съд 34-годишната Е.С. от Омуртаг - собственик и управител на дружество, стопанисващо търговски обект – магазин за продажба на обувки, чанти и други стоки. Жената е привлечена като обвиняема за това, че продавала стоки на световни модни марки, без съгласието на притежателите на изключителните права на същите - престъпление по чл.172б, ал.2, пр.2 във връзка с ал.1 от НК.

При извършена проверка в магазина на Е.С., разположен във Варна, било установено, че обвиняемата предлага за продажба в търговския си обект артикули, носещи знаците на запазени марки на чуждестранни дружества. Констатирано е, че собственици на тези марки под никаква форма не са предоставили своето съгласие на собственичката на търговското дружество притежаваните от тях търговски марки да бъдат използвани в търговската й дейност.

Извършени са действия по претърсване и изземване на наличната стока, като общата стойност на обувките и аксесоарите, иззети от магазина, е 89 891,87 лева.

Предстои делото да бъде насрочено за разглеждане във Варненския районен съд. Ако бъде призната за виновна, Я.Х. може да получи наказание „лишаване от свобода“ от пет до осем години и глоба от пет до осем хиляди лева.