По обвинение на Районна прокуратура - Велико Търново осъдиха длъжностно лице за присвояване

1 Октомври 2021 г.

По обвинение на Районна прокуратура – Велико Търново осъдиха длъжностно лице за присвояване  - престъпление по чл. 202, ал.2, вр. ал.1 вр. чл.26 от НК.

С.П. е призната за виновна в това, че в периода от 01.01.2008 г. до 18.05.2016 г. в гр. Велико Търново, при условията на продължавано престъпление, като длъжностно лице – председател на Производствено-потребителна земеделска кооперация (ППЗК), присвоила поверените й да ги пази и управлява пари в общ размер на 102 746,98 лв., собственост на земеделската кооперация. Сумите са изтеглени без основание от банковата сметка на кооперацията, като за тях няма приложени разходооправдателни документи. Извършеното длъжностното присвояване е в големи размери.

По банкова сметка на ППЗК били постъпили средства от продажби и от отдадено под наем недвижимо имущество, собственост  на кооперацията. С.П. единствено, в качеството на председател, имала право да се разпорежда със средствата. Тя теглила различни суми от банковата сметка на кооперацията и се разпоредила с тях, без да даде отчет за какво са изразходвани парите и да представи съответните отчетни документи.

За извършеното деяние С.П. е осъдена на три години лишаване от свобода, чието изпълнение на основание чл. 66, ал. 1 от НК е отложено с изпитателен срок от четири години. Наложено ѝ е и наказание лишаване от право да заема председателска длъжност в кооперации.

Присъдата на Районен съд – Велико Търново подлежи на обжалване пред Окръжен съд – Велико Търново.