Под надзора на Районна прокуратура – Хасково се извършва разследване за незаконно превеждане през границата на страната на петима сирийски граждани

30 Септември 2021 г.

На 29 септември 2021 г. около 16,40 ч. на ГКПП - Капитан Андреево, за влизане от Турция в България, пристигнал автобус, марка “Мерцедес”, с турски регистрационен номер, който се движел по редовната линия от Турция за Румъния. В него пътували 18 лица - турски и румънски граждани, между които и трима водачи. Автобусът се управлявал от турския гражданин Х.Е., на 41 г.

По искане на ГПУ-Свиленград на автобуса е била извършена щателна митническа проверка от служител на Агенция „Митници“ на Митнически пункт „Капитан Андреево“. При съвместна проверка под леглото на водачите на мястото на единия от резервоарите е открит специално пригоден тайник, в който били укрити пет лица - трима мъже и две жени, всички граждани на Сирия. Чужденците били с документи за самоличност, но без необходимото разрешение да влязат в страната.

Под надзора на Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Свиленград е образувано бързо производство срещу водача на автобуса Х.Е. за престъпление по чл.280, ал. 2, т.3 и т.4 вр.ал.1 от Наказателния кодекс – за това, че на 29.09.2021 г. през ГКПП-Капитан Андреево, общ. Свиленград, превел през границата на страната, от Турция в България, петима чужди граждани, без разрешение на надлежните власти, като за извършване на деянието е използвано моторно превозно средство.

До момента е установено, че Х.Е. е бил ангажиран в Турция да откара нелегално сирийските граждани до Румъния срещу заплащане. За целта той лично ги укрил в тайника на автобуса. Х.Е е задържан за срок от 24 часа по Закона за МВР.

По делото се извършват активни процесуално-следствени действия.