Районна прокуратура-Хасково наблюдава бързо производство за недекларирани долари на стойност 211 065 лева, открити в камион на ГКПП - Капитан Андреево

17 Септември 2021 г.

Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Свиленград извършва разследване по бързо производство за недекларирана валута от беларуски гражданин за общо 211 065 лева.

На 16 септември 2021 г., на  ГКПП - Капитан Андреево, за излизане от България в посока към Турция, пристигнал товарен автомобил, марка „Даф“, с полска регистрация, управляван от К.З, на 44 г. гражданин на Беларус. Митническите служители от Териториална дирекция Митница Бургас при Агенция „Митници“ извършили проверка на товарния автомобил и във фабрична кухина под арматурното табло пред пасажерската седалка открили укрити 127 600 долара. Намерената валута е с обща българска равностойност около 211 065 лева. Товарният автомобил е пътувал от Полша за Турция през България.

Образувано е бързо производство за престъпление по чл. 251 от Наказателния кодекс - за това, че на 16 септември 2021 г., на ГКПП - Капитан Андреево, при излизане от Република България за Република Турция, не изпълнил задължението си да декларира пред митническите органи писмено във валутна митническа декларация пренасяната през границата валута, която  е външна граница на Европейския съюз и стойността на предмета на престъплението е в особено големи размери.

44-годишният водач на автомобила е задържан за срок от 24 часа по Закона за МВР. Предстои да бъде привлечен като обвиняем за престъпление по чл.251, ал.1 от Наказателния кодекс. 

И в момента се извършват действия по разследването под надзора на Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение- Свиленград.