Окръжна прокуратура-Хасково привлече като обвиняем турски гражданин за контрабанда на златни накити на обща стойност 198 728 лева

16 Септември 2021 г.

На 15.09.2021 г., на ГКПП Капитан Андреево на трасе „Входящи леки автомобили и автобуси“ пристигнал товарен автомобил с чужда регистрация, превозващ стока от Турция през България за Германия и Белгия. По метода „анализ на риска“ превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка. При извършването й под спойлера в шофьорската кабина на влекача митническите служители откриват 2 броя картонени кутии, в които са укрити 2177,10 грама златни накити – синджири, пръстени, медальони, колиета, обеци, закопчалки, халки и гривни. Според експертизата на вещото лице те са от злато - проби 585, 875 и 916, и са на обща стойност 198 728 лева.

Контрабандните златни накити и влекачът са задържани.

По случая е образувано досъдебно производство, което се провежда от разследващ митнически инспектор.

По разпореждане на Окръжна прокуратура-Хасково водачът на товарния автомобил - Х.Т. на 55 години, е привлечен към наказателна отговорност за престъпление по чл. 242 ал.1 б „Д“ от Наказателния кодекс. Спрямо същия е взета мярка за неотклонение „Гаранция в пари“ в размер на 5000 лева, както и „Забрана за напускане пределите на Република България”, освен с разрешение на Окръжна прокуратура-Хасково.