Осъдителни присъди за извършители на жесток побой, довел до смъртта на мъж в с. Крива бара

15 Септември 2021 г.

Окръжна прокуратура-Враца постигна осъдителни присъди спрямо подсъдимите И.А. и А.И., обвинени за умишлено убийство, извършено с особена жестокост. Престъпното деяние е квалифицирано по чл. 116, ал. 1, вр. чл. 115 от НК.

На 27.07.2020 г. И.А., заедно с племенника си А.И., посетили заведение във врачанското село Крива бара, където употребили алкохол. Двамата тръгнали към дома на Г.Г. и взели от там мотофреза без знанието му. На излизане от двора, носейки машината, подсъдимите били забелязани от него. След като не получил обяснение за действията им, мъжът се насочил към тях с вила. И.А. я издърпал от ръцете му и му нанесъл побой. Междувременно А.И. също се включил, като му нанесъл удари с метална тръба. Това продължило докато пострадалият не спрял да се съпротивлява и да се движи.

Свидетелка на случващото се не успяла да спре насилието и уведомила кмета на селото за инцидента. Извършителите на побоя били незабавно задържани от полицейските служителите.

Въпреки положените медицински грижи пострадалият Г.Г. починал от тежка съчетана травма - черепно-мозъчна, гръдна, множество отоци, кръвоизливи.

Престъпното деяние било извършеното от обвиняемите И.А. и И.А. с особена жестокост.

С решение на първоинстанционния съд подсъдимият А.И. е осъден на 20 години „лишаване от свобода“. Другият подсъдим по делото – И.А. е с наложено наказание от 17 години „лишаване от свобода“.

Присъдата може да бъде обжалвана и протестирана в законоустановения срок пред Софийския апелативен съд.