Окръжна прокуратура-Русе ръководи разследване във връзка с 4850 кг индустриален коноп, задържан на ГКПП „Дунав мост“

14 Септември 2021 г.

Окръжна прокуратура-Русе уведомява, че на 08.09.2021 г. служители в отдел „Борба с наркотрафика“ при ТД „Митница Русе“ извършили проверка на товарен автомобил, който следвало да напусне страната през ГКПП „Дунав мост“ Русе в посока Република Румъния. По време на проверката било установено, че по документи товарният автомобил превозвал 4850 кг индустриален коноп.

След лабораторен анализ на взетите представителни проби от растенията било установено, че процентното съдържание на активния наркотично действащ компонент тетрахидроканабинол е по-високо от допустимите 0,2 %. Във връзка с това, по реда на чл. 212, ал. 2 от НПК със съставянето на протокола за първото действие по разследването – протокол за оглед на местопроизшествие било образувано досъдебно наказателно производство, за престъпление по чл.242, ал. 4 вр. ал. 2 от НК.

В хода на разследването, осъществявано под ръководството и надзора на Окръжна прокуратура-Русе било извършено претърсване и изземване, по време на което горепосоченото количество наркотично вещество било иззето и приобщено като веществено доказателство.