Окръжна прокуратура – Пловдив наблюдава три бързи производства за държане на наркотици с цел разпространение

1 Септември 2021 г.

При проведена от служители на Трето РУ при ОД на МВР-Пловдив, под ръководството на Окръжна прокуратура-Пловдив, операция за пресичане на престъпленията по линия на държането и разпространението на наркотици, на 30.08.2021 г. и на 31.08.2021 г. бяха задържани двама 22-годишни младежи, един младеж на 17 г. и 52-годишната му майка.

При извършване на процесуално-следствените действия по започналите три бързи производства са били иззети общо над 690 грама марихуана и малки количества синтетичен канабиноид.

От дома на единия 22-годишен младеж са иззети над 420 грама марихуана, подготвени за продажба под формата на множество пакетчета. Допълнително са иззети и малки количества синтетичен канабиноид и вещество от рода на бензодиазепините, пари и други веществени доказателства за осъществяваната от него дейност. Марихуана с общо тегло близо 35 грама е намерена и иззета и от апартамента на другия 22-годишен пловдивчанин.

В третия случай са били задържани майка и син, които са държали, в съучастие, с цел разпространение, над 235 грама марихуана. При задържането на сина от полицейските служители, майката е направила опит да скрие над 200 грама от наркотичните вещества в багажна клетка на близък магазин.

Към момента на всеки един от четиримата, установени като извършители на престъпленията, са повдигнати обвинения за деяния по чл. 354а, ал.1 от НК. За това престъпление законът предвиждаща наказание лишаване от свобода от 2 до 8 години и глоба в размер от 5000 до 20 000 лв.

Двамата 22-годишни младежи, които са осъждани, са задържани с постановления на наблюдаващите прокурори за срок от 72 часа. Седемнадесетгодишният младеж е с мярка за неотклонение „под надзор на инспектор от Детска педагогическа стая“, а спрямо 52-годишната жена е взета мярка за неотклонение „гаранция“ в размер на 1000 лв. Майката и синът не са осъждани.

Работата по бързите производства продължава.