По искане на Районна прокуратура – Добрич съдът задържа непълнолетен чужд гражданин, влязъл без разрешение на територията на Република България

31 Август 2021 г.

По искане на Районна прокуратура – Добрич, съдът определи мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо непълнолетен гражданин на Афганистан, преминал нерегламентирано през българо-турската граница. Той е привлечен в качеството му на обвиняем за престъпление по чл. 279, ал.1 във връзка с чл.63, ал.1, т.4 от НК.

Около обяд на 27 август 2021 г. в близост до сградата на едно от районните управления на МВР в Добрич било установено лице, което не владее български език. То се опитвало да обясни нещо чрез жестове и думи на чужд език, споменало и думата „Афганистан“.

Със съдействието на преводач с него била проведена беседа. Според личен документ, който младежът притежавал, той е от афганистанско село и е непълнолетен. При разговорите с него било изяснено, че е преминал нерегламентирано през българо-турската граница през ГКПП – Лесово на 26 август. Прикрил се в полуремарке, теглено от товарен автомобил с българска регистрация. До границата от турска страна младежът бил доведен от неустановено лице, след което сам се качил и укрил в полуремеркето, с което стигнал до Добрич.

По случая има образувано бързо производство. С постановление на наблюдаващ прокурор непълнолетният афганистанец е задържан за срок до 72 часа. С определение на съдия от Районен съд – Добрич на обвиняемия е наложена най-тежката мярка за процесуална принуда.

Работата по доказване и документиране на извършеното престъпление продължава под ръководството на прокурор от Районната прокуратура в града.