Обвиняеми за катастрофа в с. Крушовица със загинал пътник са предадени на съд

27 Август 2021 г.

Окръжна прокуратура – Враца предаде на съд И.М. (на 63 години) и П.Ц. (на 44 години) по обвинение за извършени от тях престъпления по транспорта, довели до смъртта на пътник и до причиняване на телесна повреда. Деянията са квалифицирани по чл. 343, ал. 4, вр. ал. 3, алт. 3, б. „б“, пр. 1, вр. чл. 342, ал. 1 от НК.

На 09.10.2020 г. обвиняемата И.М. управлявала лекия си автомобил „Форд“ от с. Софрониево за с. Крушовица, област Враца. Заедно с нея пътували приятелите й Л.П. и И.Д.

Кръстовището, образувано на мястото на пресичане на главен път, било регулирано с пътни знаци. Обвиняемата спряла за момент пред знак B2, след което потеглила направо към с. Крушовица, навлизайки в пътното платно без да оцени обстановката. С действията си жената отнела предимство на приближаващия се товарен автомобил с ремарке. Водачът му - румънският гражданин П.Ц., се опитал да отбие вдясно посредством аварийно спиране, но поради високата скорост, липсата на време и разстояние, не успял да избегне сблъсъка с управляваната от И.М. лека кола.

Вследствие на удара пътуващата с нея Л.П. получила съчетана травма, довела до състояние, несъвместимо с живота. На другия пътник – И.Д., била причинена средна телесна повреда.

В катастрофата пострадала и обвиняемата, тя получила при сблъсъка на двете превозни средства счупване на левия крак.

Извършената автотехническа експертиза установи, че водачът на товарния автомобил е управлявал със скорост 84 км/ч при максимално разрешена в населено място 50 км/ч. Това обстоятелство не позволило предотвратяване на сблъсъка, въпреки предприетото от него аварийно спиране.

Деянията са били извършени и от двамата обвиняеми непредпазливо, като те са били длъжни и са могли да предвидят настъпването пътнотранспортното произшествие.