Позиция на прокурор Вероника Трифонова по повод изявление на служебния министър на вътрешните работи в Народното събрание

17 Август 2021 г.

Софийска районна прокуратура (СРП) публикува позиция на прокурор Вероника Трифонова по повод изявление на служебния министър на вътрешните работи г-н Бойко Рашков от трибуната на Народното събрание днес:

„Като прокурор в Софийска районна прокуратура наблюдавах преписка, свързана с неправомерни действия на полицейски служители, извършени на 10.07.2020 г. в гр. София, до колоните на Министерски съвет, по отношение на три лица - Е.М., Ц.Ц. и А.Н.

След преценка на материалите по преписката на 13.11.2020 г. съм образувала досъдебно производство за престъпление по чл.131, ал. 1, т. 2, вр. чл. 130, ал. 2 от НК – причиняване на лека телесна повреда на едно от лицата (Е.М.) от полицейски орган при изпълнение на службата му. Възложила съм разследването на Следствения отдел при СГП, което продължава и към настоящия момент.

По отношение на другите двама протестиращи - Ц.Ц. и А.Н., съм постановила отказ от образуване на досъдебно производство поради липсата на достатъчно данни за извършено престъпление от общ характер спрямо тях. Отделно от това следва да се посочи, че в хода на извършената проверка тези лица са отказали да се явят, както в Дирекция „Вътрешна сигурност“ на МВР, така и пред наблюдаващия прокурор с оглед даване на сведения за изясняване на фактическата обстановка по случая. Двамата са отказали и писмено да дадат обяснения.

Макар и проверката по случая да не е извършена по сигнал на засегнатите лица, препис от постановлението за отказ е изпратен на Ц.Ц. и А.Н., за да могат да упражнят правото си да го обжалват, което те не са направили.“

 

Софийска районна прокуратура остро се противопоставя на отправените от служебния министър на вътрешните работи г-н Бойко Рашков внушения по адрес на прокурор Трифонова, които уронват престижа на съдебната власт.

Независимостта е право на прокурорите и на следователите, а задължение на държавата е да осигури безпрепятственото й осъществяване. Отстояването на независимостта на съдебната власт може да гарантира изпълнението на служебните ни задължения само в съответствие със закона и вътрешното ни убеждение.

Вероника Трифонова е избрана за европейски делегиран прокурор след успешно издържана конкурсна процедура пред Висшия съдебен съвет (ВСС), последвана от одобрение и от Колежа на европейските прокурори.

Изявленията на служебния вътрешен министър г-н Бойко Рашков от трибуната на Народното събрание са прецедент и груба намеса в работата на независимата съдебна власт и са в разрез с конституционно установения принцип за разделение на властите. В тази връзка Софийска районна прокуратура ще сезира Прокурорската колегия на ВСС по реда на  Механизма за публична реакция в случай на засягане на независимостта и доброто име на прокурори и следователи.

За настоящата позиция СРП ще уведоми и Народното събрание, Президента на Република България, Европейския парламент, Европейската комисия, Европейската прокуратура, Венецианската комисия и Консултативния  съвет на европейските прокурори.