20 Юли 2021 г.

Районна прокуратура - Хасково наблюдава досъдебно производство за подпомагане на 34 граждани от Афганистан да преминат незаконно през страната

Сподели

Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Харманли наблюдава досъдебно производство, образувано за престъпление по чл.281, ал.2 т.1 и т.5, вр.,ал.1 от Наказателния кодекс - за това, че на 19.07.2021 г., в землището на гр.Маджарово, обл. Хасково, с цел да набави за себе си имотна облага, противозаконно подпомогнал, чрез осигуряване на транспорт на 34 граждани на Афганистан, да преминат през страната в нарушение на закона. Деянието е извършено чрез използване на моторно превозно средство – товарен автомобил „Фиат Дукато“.

На 19.07.2021 г., към 18,20 ч., в землището на гр. Маджарово, полицейски служители от РУ-Харманли и ОД на МВР-Хасково, извършили проверка на товарен автомобил, марка „Фиат  Дукато“, управляван от Х.О., на 42 г. В товарното помещение на колата били открити 34 граждани на Афганистан.

Установено е, че същия ден чужденците влезли в България от Гърция. Продължили да се движат пеша няколко часа и стигнали гориста местност в землището на гр.Маджарово, където изчакали идването на товарния автомобил,  в който се намирал Х.О. Чужденците трябвало да бъдат закарани до гр. София, а от там да отпътуват за Сърбия.

Х.О. е задържан за срок от 24 часа по Закона за МВР. По делото се извършват активни процесуално-следствени действия под надзора на Районна прокуратура-Хасково – Териториално отделение-Харманли.