28 преписки и 3 досъдебни производства за изборни нарушения са образувани на територията на Районна прокуратура – Хасково

13 Юли 2021 г.

В Районна прокуратура-Хасково са образувани общо 28 преписки и 3 досъдебни производства във връзка с проведените парламентарни избори на 11 юли 2021 г. Това бе съобщено на съвместен брифинг днес, в който участваха Антон Иванов, заместник-районен прокурор на  гр. Хасково и ст. комисар Венцислав Кирчев, директор на ОД на МВР – Хасково.

В образуваните преписки и досъдебни производства се съдържат данни и доказателства за предлагане на имотни облаги с цел гласуване за определен кандидат, политическа партия или коалиция и др. Те са образувани на база постъпили сигнали от органите на МВР, ДАНС и граждани. За изясняване на фактическата обстановка, съдържаща се в сигналите, органите на МВР са извършили проверки в срок до 48 часа и материалите по преписките са били докладвани лично на наблюдаващите прокурори от Районна прокуратура - Хасково.

По 22 преписки е отказано да се образува досъдебно производство, тъй като при направените проверки не са били събрани достатъчно данни за извършени престъпления против политическите права на гражданите. Две преписки са изпратени по компетентност на друга прокуратура, а по други четири предстои произнасяне на наблюдаващите прокурори. Две от образуваните досъдебни производства са за нарушаване на политическите права на гражданите и към момента по тях се извършват активни действия по разследването под ръководството на РП-Хасково. Третото досъдебно производство е образувано за документно престъпление.

За сравнение при предходните избори за Народно събрание, проведени на 4 април 2021 г., в Районна прокуратура - Хасково са били образувани 74 броя преписки, съдържащи данни за нарушение на политическите права на гражданите и едно досъдебно производство.