10 години лишаване от свобода за Роман Логвиненко за опит за убийство на Алексей Петров по обвинение на СГП

6 Юли 2021 г.

Върховният касационен съд потвърди решението на САС за наложеното наказание 10 години „Лишаване от свобода“ при първоначален „строг“ режим спрямо украинския гражданин Роман Логвиненко.

Логвиненко осъществил от обективна и субективна страна състава на престъплението опит за умишлено убийство на повече от едно лице по начин или със средства, опасни за живота на мнозина, извършено предумишлено - престъпление по чл. 116, ал. 1, т. 4, пр. 3, т. 6, пр. 1, алт. 1 и 2, т. 9, вр. чл. 115, вр. чл. 20, ал. 1, вр. ал. 3 и 4, вр. чл. 18, ал. 1 от НК.

През периода от пролетта на 2014г. до 29.10.2015г. в гр. София, Логвиненко в съучастие като подбудител и помагач с 3 лица – извършители и помагач, умишлено склонил чрез даване на наставления и разпореждания да се организира убийството на Алексей Петров, както и чрез обещаване на парична сума в размер на 200 000 евро на извършителите и помагача, умишлено да умъртвят Петров и умишлено е улеснил извършване на престъплението, като набавил парични средства и оръжията за извършване на престъплението – два броя гранатомети; дал съвети и разяснения; организирал следенето на Петров и набавил леките автомобили за неговото извършване.

На 29.10.2015г. около 08:35ч. в гр. София в кв. „Кръстова вада“, на Т-образно кръстовище между улиците „Проф. Милчо Лалков“ и ул. „Светослав Минков“ извършителите и помагача са направили опит за умишлено убийство на лицата Петров и неговия шофьор Борисов, като са произвели изстрели с два броя гранатомети към лек автомобил марка „Mercedes S 500 Gard“, с който пътували Алексей Петров и Стефан Борисов. Деянието е извършено предумишлено и макар и довършено не са настъпили предвидените в закона и исканите от дееца обществено опасни последици от това престъпление – автомобила е бил брониран и снарядите не са проникнали в него.

Решението на съда е окончателно и не подлежи на обжалване.