Мъж, дал подкуп на полицейски органи, е предаден на съд

2 Юли 2021 г.

На 30.06.2021 г. Софийска градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт за даване на подкуп на длъжностни лица, които заемат отговорно служебно задължение – полицейски органи – престъпление по чл. 304а, вр. с чл. 304, ал. 1 от НК.

На 04.04.2021 г., около 16,10ч. в гр. София на ъгъла на ул. „Индже Войвода“ и ул. „Позитано“ в изпълнение на служебните си задължения полицейските служители при 03 РУ-СДВР младши експерт Ф. И. и старши полицай К. К. спират водач на автомобил – обвиняемият Т. Т. на 32 години. Полицейските служители се легитимирали и поискали документите на обвиняемия. Последният се представил с името С. И. и заявил, че документите са му вкъщи. Полицейските служители му обяснили, че ще бъде отведен в 03 РУ за изясняване на неговата самоличност. Тогава Т. Т. казал, че е излъгал за имената си, съобщил истинските си имена и представил личната си карта. Чрез извършена справка полицейските служители установили, че на Т. Т. никога не е издавано свидетелство за управление на МПС. Полицейските служители обяснили на Т. Т., че ще му бъде съставен акт за установяване на административно нарушение.

Ф. И. и К. К. взели личната карта на обвиняемия и влезли в служебния автомобил. Докато извършвали справки Т. Т. се приближил до предната лява врата на водача и през отворения прозорец хвърлил една банкнота с номинал от 100 /сто/ лева с думите:“Взимайте тези пари, за да не ми пишете акт и да се почерпите, все едно никога не сме се виждали“. Полицейските служители задържали Т. Т. и докладвали в ОДЧ. Двамата оставили банкнотата на мястото, където паднала до идването на дежурната група.

Установено е, че лек автомобил марка „Мерцедес“ е собственост на С. Я., която съжителства на семейни начала с обвиняемия.

Обвиняемият Т. Т. е с основно образование, неосъждан.