Мъж, извършил престъпление против паричната и кредитната система е предаден на съд

1 Юли 2021 г.

На 30.06.2021 г. Софийска градска прокуратура внесе в съда обвинителен акт за използване на платежен инструмент – дебитна карта без съгласието на титуляра и при условията на продължавано престъпление – обвинение по чл. 249, ал. 1 във вр. с чл. 26, ал. 1 от НК.

До 87-годишна възраст П.Р. живеел и се грижел сам за себе си. След това станал трудно подвижен и през пролетта на 2019 г. неговият племенник го настанил в хоспис в гр. София, кв. „Княжево“.

Около три месеца след постъпването си в хосписа П.Р., заедно с управителя на здравното заведение, посетили офис на банка, за да изтегли първият пари от банковата си сметка, необходими за заплащане на престоя му.

В банката П.Р. установил липсата на дебитната си карта, по чиято банкова сметка имал спестени пари. Поискал извлечение от банковата си сметка и установил, че има извършени стотици неразрешени от него разплащания, всичките на стойност до 50 лв. Подал жалба в полицията.

Обвиняемият А.А., на 41 години, бил приятел на С.Ш., която по същото време работела в хосписа като санитар. Той често посещавал дома по време на нейни дежурства и по неустановен в хода на разследването начин се сдобил с дебитната карта на П.Р.

През периода 30.03.2019г.-02.07.2019г. А.А. е извършил 922 плащания с дебитната картана П.Р. на обща стойност 14 497.01лв.

Обвинението е доказано от свидетелски показания, писма от банкови институции, оптични носители с извършените транзакции, видео-техническа експертиза, разпознавания от страна на свидетелите и др.

А. А. е с чисто съдебно минало. Срещу обвиняемия е взета мярка за неотклонение – подписка.