Апелативната специализирана прокуратура постигна осъдителна присъда на втора инстанция за бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров

22 Юни 2021 г.

Апелативният специализиран наказателен съд /АСНС/ наложи наказание „Лишаване от свобода“ за срок от 2 години с 4-годишен изпитателен срок на бившия министър на икономиката и енергетиката Румен Овчаров. Той е осъден  по внесен обвинителен акт на Специализираната прокуратура за умишлена безстопанственост за това, че в качеството си на висш държавен служител и принципал на "Мини Бобов дол" ЕАД е нарушил задълженията си и умишлено не е упражнил контрол върху дейността на изпълнителния директор на мината Пламен Евтимов. С договор за наем били прехвърлени изключителните права за добив на въглища на частната фирма „Ораново“ ЕООД. АСНС прие, че настъпилите вреди за държавата са в размер на 2 659 040,60 лева.

Постанови и лишаването му от правото да заема държавна и обществена длъжност за срок от 3 години.

АСНС постанови двегодишна условна присъда с 4-годишен изпитателен срок за умишлена безстопанственост на бившия изпълнителен директор на "Мини Бобов дол" ЕАД Пламен Евтимов, тъй като от действията му са настъпили щети за предприятието в особено големи размери - 2 659 040,60 лева.

Анна Янева е призната за невиновна и оправдана по обвинението за извършена умишлена безстопанственост.

Румен Овчаров и Пламен Евтимов бяха признати за виновни от Специализираният наказателен съд през август 2020 година за умишлена безстопанственост.