Присъда от 17 години и шест месеца затвор, глоба 200 000 лева и отнето имущество за контрабанда на хероин по обвинение на Окръжна прокуратура - Русе

9 Юни 2021 г.

Окръжна прокуратура – Русе постигна осъдителна присъда за незаконно държане и контрабанда на 91 килограма хероин. Съдебното производство срещу 58-годишния А. Ю., от село Ръженово, обл. Хасково е приключило на първа инстанция на 08.06.2021 г. Той беше обвинен в извършването на две престъпления – незаконно държане и опит за контрабанда през ГКПП „Дунав мост“ на рекордно високото количество от 91 кг. от високорисковото наркотично вещество – хероин, на стойност над 7 300 000 лева. Задържан беше на 17.11.2019 г. от митническите служители на Агенция – Митници, ТД „Дунавска“ – Русе при опит за преминаване на границата с укрити в специално направено двойно дъно на управлявания от него товарен автомобил 184 пакета с наркотично вещество.  Случаят беше квалифициран като „особено тежък“, по смисъла на НК.

С присъдата на Окръжен съд – Русе, А. Ю. беше признат за виновен и по двете обвинения и му беше наложено общо наказание от 17 години и 6 месеца лишаване от свобода при първоначален строг режим и глоба в размер на 200 000 лева. В полза на държавата бяха отнети наркотичните вещества, товарния автомобил със специално направените в него тайници за укриване на пакетите с наркотик и мобилните телефони на подсъдимия. За обезпечаване на заплащането на наложената глоба, по предложение на Окръжна прокуратура – Русе бяха наложени запори на паричните средства в брой и сумата от банковата сметка на подсъдимото лице. Мярката му за неотклонение „Задържане под стража“ беше потвърдена.

Присъдата подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Велико Търново.