Софийска градска прокуратура се самосезира по повод нередности, констатирани в одитния доклад на Сметната палата за изпълнението на обществените поръчки, изпълнявани от „Автомагистрали“ ЕАД

3 Юни 2021 г.

Софийска градска прокуратура се самосезира във връзка с информация в медиите и изнесена такава на пресконференцията на Българската социалистическа партия по повод доклад за извършения от Сметната палата одит за съответствие на изпълнението на обществените поръчки, възложени на „Автомагистрали“ ЕАД.

С Постановление от 03.06.2021 г. е образувано досъдебно производство за извършено престъпление от длъжностно лице в „Автомагистрали“ ЕАД. В периода от 01.01.2016 г. до 31.12. 2020 г., в гр. София, умишлено не били положени достатъчно грижи за ръководенето, управлението и стопанисването на възложената работа, от което последвали значителни щети за предприятието. Деянието е квалифицирано по чл. 219, ал. 3, ал. 1 от НК.

Разследването е възложено на Национална следствена служба. Предстои да бъдат извършени всички възможни процесуално-следствени действия.

Делото е взето на специален надзор от Върховна касационна прокуратура.