Ефективна присъда за подсъдим, отправял заплахи за убийство към двама мъже, постанови Разградският окръжен съд

17 Май 2021 г.

Окръжният съд в Разград отмени оправдателна присъда на Районен съд-Русе и постанови присъда от 6 месеца „лишаване от свобода“ при първоначален строг режим за 52-годишният Б.М. от Русе. Това стана след като прокурор от Окръжна прокуратура-Разград подкрепи изцяло протеста на първоинстанционната прокуратура по дело за отправени закани за убийство и хулигански действия (първоинстанционният съд в Русе оправда Б.М. по обвиненията на Районната прокуратура в града по чл. 144, ал. 3 във връзка с ал. 1 от НК и по чл. 325, ал. 5 във връзка с ал. 2 във връзка с ал. 1 от НК, в резултат на което държавното обвинение внесе протест).

До разглеждане на делото в Разград се стигна след отвод на Русенския окръжен съд.

Подсъдимият ще изтърпи и ефективно 1 година и 1 месец от предходна присъда, тъй като при извършване на деянието бил предсрочно освободен и се намирал в изпитателен срок. Потвърдена беше оправдателната присъда за извършените хулигански действия от страна на Б.М.

Обвиняемият бил привлечен към наказателна отговорност за това, че в условията на опасен рецидив, в ранните часове на 1 ноември 2018 година е отправил заплахи за убийство към двама мъже пред магазин в град Русе и извършил спрямо единия хулигански действия, като го ударил и насъскал кучето си да го ухапе. Той забелязал двамата потърпевши пред търговския обект и без да бъде провокиран започнал словесна разправа с тях. Напрежението ескалирало, когато обвиняемият се върнал на мястото със своето куче. Последвали обиди, псувни и закани, като една от тях била за убийство и можела да възбуди основателен страх у пострадалите от агресията мъже.

Б.М. е добре известен на органите на реда с множество противоправни прояви. Същият е осъждан 10 пъти и има трайно изградени престъпни навици, като нееднократно е доказвал, че не зачита чуждата личност и не се интересува от обществените порядки.

Присъдата на Разградския окръжен съд подлежи на обжалване пред Върховния касационен съд.