11 Май 2021 г.

Окръжна прокуратура-Добрич внесе в съда обвинителен акт за причиняване на смърт на жена след взрив на неизправно автомобилно газово устройство

Сподели

На съд с обвинителен акт на Окръжна прокуратура-Добрич е предаден водачът на таксиметров автомобил И.Ж. 42-годишният мъж  ще отговаря за престъпление по член 123, ал. 1 от НК – причиняване на смърт поради немарливо изпълнение на занятие или друга правно регламентирана дейност, представляваща източник на повишена опасност.

На 14 септември 2019 година, на бензиностанция в Добрич, възникнал инцидент с взрив на автомобилно газово устройство, монтирано на таксиметров автомобил, собственост на обвиняемия.

Разследването установило, че през август 2019 г. обвиняемият извършил монтаж на технически неизправен и потенциално опасен резервоар за газ пропан - бутан или сгъстен природен газ метан в автомобилно газово устройство. Устройството било изработено от самия него със заварени дефектни съединения, несъвместимо за работното налягане на метановия въглеводород от 220 bar, а монтажът бил извършен от обвиняемия пред гаража на дома му с липсваща идентификация, изпитания и сертификация. Целта на смяната на резервоарите от метан на пропан – бутан била подобряване работа на двигателя на автомобила и икономичност.

В деня на инцидента, сестрата на И.Ж. временно управлявала автомобила, като същата била информирана за направените промени. Въпреки това, когато посетила бензиностанция, за да зареди гориво, жената спряла на колонка за зареждане с газ метан. Тъй като зареждащото устройство за метан не било отстранено, служителят на обекта започнал зареждане на резервоара.

Пълненето с компресиран метан (220 bar) при налягане, несъвместимо със заварената конструкция на поставения резервоар, довело до достигане на напрежения, надвишаващи якостта на разрушаване на заварените съединения. В резултат на това последвал взрив. При взрива пострадали две жени – на 49 г. и на 67 г., които били настанени в болница. Няколко часа след това по-възрастната починала.

Предстои делото срещу 42-годишния обвиняем И.Ж. да бъде насрочено за разглеждане в Добричкия окръжен съд.  За извършеното от него престъпление законът предвижда наказание „лишаване от свобода“ за срок от 1 до 6 години.