10 Май 2021 г.

Окръжна прокуратура-Враца предаде на съд обвиняеми за жестоко убийство в с. Търнава

Сподели

Окръжна прокуратура-Враца внесе за разглеждане в съда обвинителен акт срещу А.А. (на 26 г.) и М.Д. (на 18 г.) за убийство, извършено от тях по особено мъчителен начин и с особена жестокост. Престъплението е квалифицирано по чл. 116, ал.1, вр. чл. 115 от НК.

Двамата обвиняеми се познавали, често се срещали в заведенията в с. Търнава. Поддържали отношения с криминално проявени лица.

На 05.08.2020 г. А.А. и М.Д. срещнали 40-годишния В.П. в парка до църквата в с. Търнава. За него се знаело, че проявява агресия след употреба на алкохол, има психиатрични проблеми и преспива на различни места.

Не след дълго тримата тръгнали към намиращото се наблизо изоставено училище. В приземното помещение на нефункциониращата сграда те пили бира и пушели „чай“. Без причина В.П. отправил обидни думи спрямо М.Д. Това го ядосало и той му отвърнал с юмручен удар в лицето, вследствие на който мъжът паднал. Нанесъл му още няколко удара, взел тротоарна плочка и с нея продължил да го бие по главата.

След като престанал да го удря, М.Д. казал на обвиняемия А.А. да пререже гърлото на В.П. с ножа и той го сторил. Със същото оръжие М.Д. направил прорези по тялото на пострадалия. Счупил ножа и пъхнал острието под ламперията на изоставената сграда, а дръжката изхвърлил в близкия геран. Двамата обвиняеми се уговорили да не казват на никого за случилото се.

На следващия ден тялото на В.П. било открито и бил подаден сигнал на телефон 112. В хода на разследването на тежкото престъпление извършителите са били установени.

От заключението на съдебномедицинската експертиза е видно, че причината за смъртта на В.П. е остра масивна кръвозагуба, настъпила вследствие на прерязване на магистрални кръвоносни съдове в областта на шията и довела до състояние, несъвместимо с живота.

Установено е, че по време на жестокото убийство обвиняемият М.Д. е бил под влияние на наркотични вещества - марихуана, канабис и други. В организма на А.А. имало наличие на лекарствени средства и техни метаболити - диазепам, карбамазепин, окскарбазепин, хлорпотиксен, както и алкохол.

Предстои делото да продължи в съда.