Районна прокуратура - Пловдив привлече като обвиняеми и задържа трима мъже за държане на 3000 кг тютюн без акцизен бандерол, открит в микробус и къща в с. Бенковски

21 Април 2021 г.

Днес, 21 април 2021 г., Районна прокуратура – Пловдив привлече като обвиняем С.М., на 45 г., за това, че е държал с цел разпространение тютюневи изделия без надлежно разрешително – около 2700 кг нарязан тютюн и предметът на престъплението е в големи размери и за това, че в нарушение на установения ред е държал технически съоръжения – две машини за производство на тютюневи изделия - престъпление по чл.234 ал.3, т.3 вр. ал.2 и по чл.234, ал.4 вр. ал. 2 от Наказателния кодекс.

Към наказателна отговорност са привлечени още Р.О., на 25 г., и Я.Р., на 26 г., за това, че на 20.04.2021 г. в с. Бенковски, обл. Пловдив и в гр. Пловдив, в съучастие като съизвършители, в немаловажен случай, са държали акцизни стоки без бандерол – тютюневи изделия - около 300 кг нарязан тютюн за пушене, когато такъв се изисква по закон - престъпления по чл. 234, ал.1 вр.с чл. 20, ал.2 вр.с ал.1 от Наказателния кодекс. Р.О. е привлечен като обвиняем и за това, че попречил на полицейски служител, като осуетил извършването на проверка чрез бягство с товарен автомобил, марка „Мерцедес“ – престъпление по чл.270, ал.1 от НК.

Тримата обвиняеми са били задържани при проведена акция от полицейски служители от РУ – Труд към ОД на МВР – Пловдив.

На 20 април 2021 г., около 12,30 часа, на изхода на с. Бенковски, обл. Пловдив, полицейски служители спрели за проверка два товарни микробуса, марка „Мерцедес“. В единия от тях пътували трима мъже – обвиняемият С.М., на 45 г., и други двама свидетели, а във втория – обвиняемите Р.О., на 25 г., и Я.Р., на 26 г.

В първия автомобил нямало забранени от закона вещи, а когато полицаите се отправили към втория, за да извършат проверка, водачът Р.О., на 25 г. тръгнал рязко и се насочил в посока към. гр. Пловдив. Полицейският автопатрул се отправил веднага след него, като въпреки подадените светлинни и звукови сигнали, шофьорът на микробуса не спрял. При навлизане в района на „Шекер махала“, водачът и неговият спътник скочили в движение от колата, като избягали и се скрили между към къщите в „Шекер махала“.

През това време автомобилът продължил да се движи още няколко метра, ударил се в тротоарен бордюр и спрял. При извършена проверка в багажника били открити 10 черни найлонови чувала, пълни с около 300 кг ситно нарязан тютюн. Установено било, че микробусът е бил натоварен в къща в с. Бенковски, обл. Пловдив. Последвало претърсване и изземване в имота, в който имало двуетажна тухлена постройка, двор, гараж и стопански постройки. Те били наети за ползване от обвиняемия С.М. В имота били намерени и иззети  множество чували, пълни с около 2700 кг ситно нарязан тютюн, както и машини за рязане на растителната маса  и електронна везна. По-късно Р.О. и Я.Р. са били установени и задържани от органите на МВР.

Под надзора на Районна прокуратура – Пловдив се извършват процесуално-следствени действия. Тримата обвиняеми са задържани за срок от 72 часа с постановление на наблюдаващия прокурор. Действията по разследването продължават.